Site icon NewsIT

Η Βρετανία ένα βήμα πιο κοντά στο «τέλος» της πώλησης κινητών σε ανήλικα έως 16 ετών

15.10.2024 | 17:25
Η Βρετανία ένα βήμα πιο κοντά στο «τέλος» της πώλησης κινητών σε ανήλικα έως 16 ετών

A woman holds her phone on the street in Westminster, in London, Britain, October 11, 2024. REUTERS/Jaimi Joy

Η κυβέρνηση της Βρετανίας πολλές φορές στο παρελθόν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης αγοράς και χρήσης των κινητών τηλεφώνων από παιδιά κάτω των 16 ετών.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική υποστήριξη του περιορισμού για την προστασία των παιδιών, αλλά ορισμένοι ανησυχούν με την ιδέα της κυβερνητικής «μικρογονικής μέριμνας». Οι υπουργοί της Βρετανίας εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης της πώλησης smartphone σε παιδιά κάτω των 16 ετών, μετά τα όσα έδειξαν οι δημοσκοπήσεις για το τι θέλουν οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση εξέδωσε οδηγίες για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα αγγλικά σχολεία πριν από δύο μήνες, αλλά λέγεται ότι άλλοι περιορισμοί έχουν θεωρηθεί ότι προστατεύουν καλύτερα τα παιδιά μετά από μια σειρά εκστρατειών.

Η Esther Ghey , η μητέρα της 16χρονης Brianna, η οποία δολοφονήθηκε πέρυσι, έχει αγωνιστεί για ένα όριο ηλικίας για τη χρήση smartphone και αυστηρότερους ελέγχους στην πρόσβαση στις εφαρμογές κοινωνικών μέσων.

Η Ghey είπε στο BBC τον περασμένο Φεβρουάριο: «Θα θέλαμε να εισαχθεί ένας νόμος ώστε να υπάρχουν κινητά τηλέφωνα που είναι κατάλληλα μόνο για άτομα κάτω των 16 ετών… Έτσι, εάν είστε άνω των 16 ετών, μπορείτε να έχετε ένα τηλέφωνο για ενήλικες, αλλά στη συνέχεια κάτω από την ηλικία 16, μπορείτε να έχετε ένα παιδικό τηλέφωνο, το οποίο δεν θα έχει όλες τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης που υπάρχουν τώρα».

Μια έρευνα του Μαρτίου από την Parentkind, σε 2.496 γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας στην Αγγλία, διαπίστωσε ότι το 58% των γονέων πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαγορεύσει τα smartphone για άτομα κάτω των 16 ετών. Διαπίστωσε επίσης ότι περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε γονείς είπαν ότι αισθάνονται ότι τα smartphone είναι «επιβλαβή» για τα παιδιά και τους νέους.

Μια άλλη έρευνα του More in Common αποκάλυψε ότι το 64% των ανθρώπων πίστευαν ότι η απαγόρευση πώλησης smartphone σε άτομα κάτω των 16 ετών θα ήταν καλή ιδέα, σε σύγκριση με το 20% που είπε ότι ήταν κακή ιδέα.

Το όριο ήταν ακόμη δημοφιλές μεταξύ των ψηφοφόρων των συντηρητικών το 2019, σύμφωνα με το thinktank, το οποίο διαπίστωσε ότι το 72% υποστήριξε μια απαγόρευση, όπως και το 61% των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος.

Αλλά η σκέψη μιας άλλης απαγόρευσης έχει αφήσει μερικούς Συντηρητικούς ανήσυχους. Μια κυβερνητική πηγή των Συντηρητικών περιέγραψε την ιδέα ως «εκτός επαφής», σημειώνοντας: «Δεν είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να παρέμβει και να γίνει μικρογονέας. Στόχος μας είναι να κάνουμε τους γονείς να γνωρίζουν περισσότερο τις δυνάμεις που έχουν, όπως περιορισμούς σε ιστότοπους, εφαρμογές, ακόμη και τη χρήση εφαρμογών γονικού ελέγχου».

Είπαν ότι μόνο σε ακραίες περιπτώσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση «να κάνει καλύτερους γονείς από τους πραγματικούς γονείς και κηδεμόνες».

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Δεν σχολιάζουμε εικασίες. Η δέσμευσή μας να κάνουμε το Ηνωμένο Βασίλειο το ασφαλέστερο μέρος για να είσαι παιδί στο διαδίκτυο είναι ακλόνητη, όπως αποδεικνύεται από το ορόσημο νόμο μας για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο».

Ο Rishi Sunak είναι ήδη προετοιμασμένος για μια αντίδραση στο σχέδιό του να απαγορεύσει στην επόμενη γενιά να μπορεί να αγοράζει τσιγάρα . Όποιος έχει γεννηθεί την 1η Ιανουαρίου 2009 ή μετά – στην πραγματικότητα οποιοσδήποτε είναι 14 ετών ή νεότερος τώρα – δεν θα μπορεί νόμιμα να αγοράζει τσιγάρα στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της ζωής του, καθώς η ηλικία καπνίσματος αυξάνεται κατά ένα χρόνο κάθε χρόνο, με την επιφύλαξη της έγκρισης των βουλευτών, σύμφωνα με τα σχέδια που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στον Guardian.

Η πολιτική ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος πέρυσι. Αλλά από τότε, η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας είπε ότι θα ανακαλέσει την πολιτική της ίδιας της χώρας για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version