Κόσμος

Η Βρετανία λέει “welcome” στη Βόρεια Μακεδονία!

Το νέο της όνομα γνωστοποιεί, επισήμως, πως θα χρησιμοποιεί, στο εξής, η Βρετανία, όταν θα αναφέρεται στη Βόρεια Μακεδονία.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, δίνει, επίσης, συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για την αποφασιστικότητά τους να βάλουν τέλος στην μακροχρόνια διμερή διαμάχη.

Ο κ. Χαντ επιβεβαιώνει ότι θα αναφέρεται στο εξής στη χώρα ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, εφόσον επικυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

[read4more]

Προηγήθηκε αίτημα της κυβέρνησης Ζάεφ προς την βρετανική κυβέρνηση, να υιοθετήσει και να χρησιμοποιεί το όνομα και την ορολογία που αναφέρονται στο Άρθρο 1(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών.

“Και οι δύο πλευρές έχουν πλέον λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συγχαίρει τις κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους να θέσουν τέλος σε αυτή τη μακροχρόνια διμερή διαμάχη.

Είναι μια ιστορική στιγμή και για τις δύο χώρες. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα τόσο διμερώς όσο και μέσω του ΝΑΤΟ προς όφελος της ευρωπαϊκής ασφάλειας” τονίζει ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Στην πρώτη σειρά ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Μελάνια και ανάμεσα σε δύο από τους πιο στενούς συμμάχους του Ζελένσκι
Στα αριστερά της Μελάνια Τραμπ, κάθεται ο Πρόεδρος της Εσθονίας, Άλαρ Κάρις, ενώ στα δεξιά του Τραμπ ο Φινλανδός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Στουμπ
REUTERS
Κάστρο Scaligero: Το επιβλητικό μεσαιωνικό φρούριο μέσα στην μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας
Το «αβύθιστο κάστρο», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, χτίστηκε τον 13ο αιώνα από την οικογένεια Scaligeri, μια ισχυρή οικογένεια ευγενών και ηγεμόνων, που κυβερνούσε τη Βερόνα εκείνη την εποχή
Scaligero Castle aerial panoramic view. Scaligero Castle is a fortress in the historical center of Sirmione town at the Garda Lake in Italy