Η Μαλαισία δέχεται πάρα πολλά απορρίμματα από πλούσιες χώρες λόγω των πολλών εταιρειών ανακύκλωσης που φιλοξενεί στο έδαφός της.
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Μαλαισίας Γιέο Μπι Γιν χαιρέτισε την «ιδιαιτέρως αξιέπαινη» πρωτοβουλία των Βρετανών και τόνισε ότι «αυτό το παράδειγμα συνεργασίας αποτελεί παραδοχή ότι η μόλυνση από πλαστικά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο απαιτεί τη δέσμευση πολλών χωρών προκειμένου να επιλυθεί».
Στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας καταγράφεται μεγάλη αύξηση των φορτίων με απορρίμματα τα οποία εξάγουν πλούσιες χώρες αφού η Κίνα αποφάσισε πέρυσι να σταματήσει τις εισαγωγές των περισσότερων τύπων πλαστικών απορριμμάτων.
Έτσι πολλές εταιρείες ανακύκλωσης έχουν εγκαταλείψει την Κίνα για να εγκατασταθούν στη Μαλαισία ή άλλες χώρες της Ασίας και οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται να ελέγξουν τον μεγάλο αριθμό των εμπορευματοκιβωτίων που φτάνουν.
Έπειτα από επίσκεψη Βρετανών αξιωματούχων στη Μαλαισία συμφωνήθηκε η επιστροφή στη Βρετανία των εμπορευματοκιβωτίων που έφτασαν πέρυσι στην πολιτεία Πένανγκ χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.
Η επιστροφή των εμπορευματοκιβωτίων αποδεικνύει από την πλευρά της Βρετανίας «μια δέσμευση για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας πλαστικού», υπογράμμισε ο Τσαρλς Χέι, Βρετανός πρεσβευτής στη Μαλαισία.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εκτιμά πως τα απορρίμματα θα επιστρέψουν στη Βρετανία πριν από το τέλος του έτους.