Κόσμος

Η Βρετανία στέλνει μετανάστες πίσω στην Ρουάντα – Αντιδράσεις για την αμφιλεγόμενη πρακτική

Αναχωρεί σήμερα Τρίτη (14.6.2022) η πρώτη πτήση από τη Βρετανία για τη Ρουάντα με μετανάστες που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έγγραφα και πλέον θεωρούνται παράτυποι.

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, η πτήση αναχωρεί σήμερα για Ρουάντα ενώ όποιος μετανάστης – όπως είπε – καταφέρει για νομικούς λόγους να μην περιληφθεί σε αυτή την πτήση, θα βρεθεί σε μια επόμενη.

Το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου αναμένεται να εξετάσει σήμερα τις τελικές νομικές προσφυγές κατά της πολιτικής αυτής σήμερα το πρωί, πριν την αναχώρηση της πρώτης προγραμματισμένης πτήσης.

Μετά τις δικαστικές προσφυγές, μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρουν ότι μόνο επτά άνθρωποι αναμένεται να απελαθούν στη Ρουάντα σήμερα.

«Αναμένουμε να στείλουμε μια πτήση αργότερα σήμερα», επεσήμανε η Τρας μιλώντας στο Sky News. «Δεν μπορώ να πω πόσοι άνθρωποι θα είναι σε αυτή την πτήση. Αλλά το πραγματικά σημαντικό είναι να υπάρξει μια αρχή».

«Θα υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή την πτήση κι αν δεν είναι σε αυτή, θα βρίσκονται στην επόμενη, διότι είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε το μοντέλο των φρικτών διακινητών ανθρώπων», υπογράμμισε η Βρετανίδα υπουργός.

Το αεροσκάφος που έχει ναυλωθεί ειδικά για τη μεταφορά των μεταναστών πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα από το Λονδίνο για να φτάσει αύριο Τετάρτη το πρωί στο Κιγκάλι.

Στέλνοντας τους παράτυπους μετανάστες στη Ρουάντα, μια χώρα της ανατολικής Αφρικής περισσότερα από 6.000 χιλιόμετρα μακριά, η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να αποθαρρύνει τους μετανάστες να διασχίζουν παράτυπα τη Μάγχη.

«Οι εγκληματικές ομάδες που θέτουν τις ζωές των ανθρώπων σε κίνδυνο στη Μάγχη θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το οικονομικό τους μοντέλο θα καταρρεύσει με αυτή την κυβέρνηση», είχε τονίσει χθες Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο, το οποίο έχουν επικρίνει ο πρίγκιπας Κάρολος όπως και η αγγλικανική εκκλησία και το οποίο θυμίζει την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας, έχει λάβει την έγκριση της βρετανικής δικαιοσύνης.

Βρετανικά δικαστήρια απέρριψαν σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό τις προσφυγές που έκαναν οργανώσεις με στόχο να αποτρέψουν τις απελάσεις μεταναστών στη Ρουάντα.

Ωστόσο η πρώτη πτήση αναμένεται να αναχωρήσει σχεδόν άδεια καθώς, αν και η δικαιοσύνη δεν ακύρωσε την πολιτική αυτή, οι διάφορες προσφυγές εναντίον του μέτρου ενδέχεται να περιορίσουν σημαντικά το εύρος εφαρμογής του.

Σύμφωνα με την οργάνωση Care4Calais, που έχει καταγγείλει «ένα σκληρό και βάρβαρο σχέδιο», τουλάχιστον 30 από τους 37 μετανάστες που θα απελαύνονταν στη Ρουάντα είδαν το εισιτήριό τους να ακυρώνεται. Μεταξύ αυτών ήταν Ιρανοί, Ιρακινοί, Αλβανοί και ένας Σύρος, ανέφερε ο οργάνωση.

«Ανήθικη πολιτική»

Ο περιορισμός των παράνομων διελεύσεων από τη Μάγχη αποτελεί προτεραιότητα για τη βρετανική κυβέρνηση, ενώ προκαλεί συχνά ένταση μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, καθώς πολλοί μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στη Βρετανία αναχωρούν από γαλλικό έδαφος.

Από την αρχή του έτους περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν διασχίσει με μικρά πλοιάρια παράτυπα τη Μάγχη για να φτάσουν στις βρετανικές ακτές, αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Βάσει της συμφωνίας με το Κιγκάλι, το Λονδίνο θα του δώσει αρχικά 120 εκατομμύρια λίρες (140 εκ. ευρώ). Η κυβέρνηση της Ρουάντας διευκρίνισε ότι θα προσφέρει στους μετανάστες τη δυνατότητα «να εγκαθίστανται στη χώρα μόνιμα».

Ο πρεσβευτής της Ρουάντας στη Βρετανία, ο Τζόνστον Μπουσίνγκιε, δήλωσε στην Daily Telegraph, ότι «απογοητεύθηκε» από όσους αμφισβητούν την ικανότητα του Κιγάλι να προσφέρει «ασφαλές καταφύγιο» στους αιτούντες άσυλο.

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του είναι αντίθετος στο σχέδιο αυτό εξ αρχής, «αυτή η συμφωνία δεν είναι σωστή για πολλούς διαφορετικούς λόγους».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εκτίμησε ότι το Λονδίνο «προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες του για την παροχή ασύλου σε άλλη χώρα», κάτι που αντιβαίνει στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951.

Σε ανοικτή τους επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Times σήμερα 23 επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, ανάμεσά τους ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι, εκτίμησαν ότι «αυτή η ανήθικη πολιτική καλύπτει με ντροπή τη Βρετανία».

«Η χριστιανική μας παράδοση θα έπρεπε να μας ωθεί να αντιμετωπίζουμε τους αιτούντες άσυλο με συμπόνια, ισότητα και δικαιοσύνη», τόνισαν.

Τροφοδοτώντας την πολεμική, ο πρίγκιπας Κάρολος σε ιδιωτικές του συζητήσεις έχει χαρακτηρίσει «ανησυχητικό» το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους Times.

Εξάλλου από τις 20 Ιουνίου πραγματοποιείται στη Ρουάντα η σύνοδος της Κοινοπολιτείας. Στο Κιγκάλι ο πρίγκιπας Κάρολος και ο Τζόνσον πρόκειται να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ρουάντας Πολ Καγκάμε, η κυβέρνηση του οποίου δέχεται συχνά επικρίσεις ότι καταστέλλει την ελευθερία της έκφρασης και ότι διώκει τους επικριτές της και την αντιπολίτευση.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα