Κόσμος

Η βροχή δε θα σβήσει τις φωτιές στον Αμαζόνιο λένε οι επιστήμονες

Οι ασθενείς βροχοπτώσεις δεν είναι πιθανό να κατασβέσουν σύντομα τον αριθμό ρεκόρ των πυρκαγιών που μαίνονται στο τμήμα του δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στη Βραζιλία, με κάποιες βροχές που θα πέσουν ως τις 10 Σεπτεμβρίου να αναμένεται να προσφέρουν περιορισμένη ανακούφιση, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία και δύο ειδικούς.

Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου καταστρέφεται από αριθμό ρεκόρ πυρκαγιών, καθώς ο αριθμός των εστιών φωτιάς στο τμήμα του στη Βραζιλία είχε αυξηθεί κατά 79% ως τις 25 Αυγούστου σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαστημικών ερευνών.

Οι πυρκαγιές δεν περιορίζονται στη Βραζιλία, με τουλάχιστον 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους να έχουν καεί στη Βολιβία, κοντά στα σύνορά της με την Παραγουάη και τη Βραζιλία.

Αν και η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως την ανάπτυξη στρατιωτών και στρατιωτικών αεροσκαφών, οι προσπάθειες αυτές μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρότερες πυρκαγιές και να εμποδίσουν να ξεσπάσουν νέες, εκτιμούν οι ειδικοί. Οι μεγάλες πυρκαγιές μπορούν να κατασβεστούν μόνο με τις βροχοπτώσεις.

Συνήθως η εποχή των βροχοπτώσεων στον Αμαζόνιο ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ χρειάζονται εβδομάδες μέχρις ότου σημειωθούν μεγάλες καταιγίδες.

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο, για τις επόμενες 15 ημέρες βροχές θα σημειωθούν εκεί που χρειάζονται λιγότερο, δηλώνει η Μαρία Σίλβα Ντίας, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Περιορισμένες βροχοπτώσεις αναμένονται στις περιοχές του Αμαζονίου όπου μαίνονται οι μεγαλύτερες πυρκαγιές.

Αλλά ακόμη και στις περιοχές που θα σημειωθούν περισσότερες βροχοπτώσεις, θα υπάρξουν μόνο μεμονωμένες καταιγίδες, σημειώνουν οι ειδικοί.

«Σε κάποιες περιοχές σίγουρα θα σβήσουν κάποιες πυρκαγιές, όμως αυτές είναι μεμονωμένες περιοχές», επισημαίνει η Ντίας. «Όλη η περιοχή χρειάζεται πιο τακτικές βροχοπτώσεις και αυτό θα συμβεί αργότερα, περίπου τον Οκτώβριο», προσθέτει.

Η ίδια εκτιμά ότι χρειάζονται τουλάχιστον 20 χιλιοστά βροχής σε διάστημα μίας με δύο ωρών για να κατασβεστεί μια δασική πυρκαγιά, και περισσότερα για μια πιο εκτεταμένη.

Οι προβλέψεις για βροχοπτώσεις τις επόμενες 15 ημέρες είναι ίδιες ή κάτω του μέσου όρου σε σχέση με την ίδια περίοδο τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το Climatempo.

Μάλιστα ο ανατολικός Αμαζόνιος θα παραμείνει στεγνός τις επόμενες 15 ημέρες, με λίγες ή καθόλου βροχοπτώσεις σε περιοχές των πολιτειών Μάτο Γκρόσο, Πάρα και Τοκαντίνς, όπου οι πυρκαγιές έχουν αυξηθεί κατά 54% έως 161% σε σχέση με πέρυσι.

Εξάλλου η Ντίας σημειώνει ότι η εποχή της ξηρασίας, που διαφέρει σε κάθε περιοχή του Αμαζονίου, αλλά διαρκεί ως τον Σεπτέμβριο, ήταν ιδιαίτερα ξηρή φέτος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νεκροί 13 Ιρανοί προσκυνητές κατά τη διάρκεια του Χατζ στη Μέκκα - Ακραίες θερμοκρασίες έως 47 βαθμούς τις τελευταίες μέρες
Το 2024, περισσότεροι από 1.300 προσκυνητές, εκ των οποίων 22 Ιρανοί, πέθαναν κατά τη διάρκεια του Χατζ, όταν οι θερμοκρασίες είχαν πλησιάσει τους 52 βαθμούς Κελσίου
Μουσουλμάνοι προσκυνητές εκτελούν το Tawaf στο μεγάλο τζαμί, κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος hajj στην ιερή πόλη της Μέκκας 1
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν: Μεθυσμένο ζευγάρι φέρεται να τη σκότωσε σε τροχαίο και να έκρυψε το πτώμα
Γειτόνισσα του ζευγαριού είχε πει στην αστυνομία ότι τους άκουσε να κωπηλατούν μία μέρα μετά την εξαφάνισης της Μαντλίν και ότι άκουσε τον άνδρα να φωνάζει «Γιατί την έφερες;» ξανά και ξανά
Η Μαντλίν ΜακΚάν
Ο Χαλίφα Χαφτάρ και το σκληρό πόκερ με το τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Ούτε το εγκρίνει ούτε το απορρίπτει αυτή τη στιγμή»
Μόλις πριν από λίγο καιρό, θα ήταν αδιανόητο για την ανατολική Λιβύη που ελέγχεται από τον Χαφτάρ να εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής ναυτιλιακής συμφωνίας με την Τουρκία
Χαλίφα Χαφτάρ 11
Ο Ισραηλινός στρατός πολιορκεί περιοχή στη Γάζα όπου κρατείται ο όμηρος Ζανγκάουκερ – «Δεν θα τον πάρετε ζωντανό» λέει η Χαμάς
«Διαφυλάξαμε τη ζωή του επί 20 μήνες· αν αυτός ο αιχμάλωτος σκοτωθεί κατά την προσπάθεια απελευθέρωσής του, υπεύθυνος για τον θάνατό του θα είναι ο στρατός κατοχής» τονίζει η Χαμάς
H Einav Zangauker μητέρα του ομήρου Matan Zangauker κρατάει πλακάτ με φωτογραφία του γιου της
2