Κόσμος

Η βύθιση του Τιτανικού οφείλεται σε… γκάφα

Κι όμως, το μεγαλύτερο ναυάγιο στην ιστορία οφείλεται στο λάθος χειρισμός του πηδαλίου, που οδήγησε τον Τιτανικό απευθείας πάνω στο μοιραίο παγόβουνο!

Την αποκάλυψη αυτή έκανε Βρετανίδα συγγραφέας, η Λουίζ Πάτεν, συγγραφέας και εγγονή του δεύτερου αξιωματικού του Τιτανικού, Τσάρλς Λαϊτχόλερ. Ο Τιτανικός, λοιπόν, συγκρούστηκε με το παγόβουνο λόγω ενός βασικού σφάλματος στον χειρισμό του πηδαλίου και βυθίστηκε τόσο γρήγορα επειδή ένας αξιωματικός έπεισε τον καπετάνιο να συνεχίσει την πορεία του πλοίου!

Στη συνέντευξή της, η Πάτεν δήλωσε πως η αλήθεια για το τι συνέβη σχεδόν πριν από 100 χρόνια απεκρύβη από το φόβο μήπως και αμαυρώσει την φήμη του παππού της, ο οποίος αργότερα έγινε ήρωας πολέμου.

Ο Λαϊτχόλερ, ο ανώτερος αξιωματικός που επέζησε του ναυαγίου, κάλυψε το σφάλμα αυτό και στις δυο ανακρίσεις που έγιναν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επειδή φοβόταν ότι θα προκαλούσε πτώχευση των ιδιοκτητών του υπερωκεανίου και θα έκανε τους συναδέλφους του να μείνουν χωρίς δουλειά.

«Θα μπορούσαν εύκολα να είχαν αποφύγει το παγόβουνο, αν δεν είχαν κάνει την γκάφα», δήλωσε η Πάτεν στην Daily Telegraph. «Αντί να στρέψουν τον Τιτανικό με ασφάλεια στα αριστερά του παγόβουνου, όταν αυτό εντοπίστηκε ακριβώς μπροστά τους, ο πηδαλιούχος, Ρόμπερτ Χίτσινς, πανικοβλήθηκε και έστριψε το πλοίο προς την λάθος κατεύθυνση».

Η Πάτεν που έκανε τις αποκαλύψεις αυτές για να συμπέσουν με την έκδοση του νέου μυθιστορήματος της με τίτλο Good as Gold, στο οποίο εξιστορεί με τον δικό της τρόπο τα γεγονότα, τόνισε ότι η αλλαγή από τα ιστιοφόρα πλοία στα ατμόπλοια είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο διαφορετικά συστήματα διεύθυνσης.

Είναι καθοριστικής σημασίας, ότι το ένα σύστημα απαιτεί την περιστροφή του πηδαλίου προς την μια πλευρά, και το άλλο προς τη εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Όταν έγινε το λάθος, προσθέτει η Πάτεν, είχαν μόνο τέσσερα λεπτά για να αλλάξουν την πορεία, και τη στιγμή που ο πρώτος αξιωματικός Ουίλιαμ Μέρντοχ εντόπισε το λάθος του Χίτσινς και προσπάθησε να το διορθώσει, ήταν πολύ αργά.

Ο παππούς της Πάτεν δεν ήταν σε βάρδια κατά τη στιγμή της σύγκρουσης, αλλά ήταν παρών κατά την τελική συνάντηση των αξιωματικών του πλοίου πριν βυθιστεί ο Τιτανικός. Εκεί άκουσε όχι μόνο για το μοιραίο λάθος, αλλά και για το γεγονός ότι ο Μπρούς Ισμέι, πρόεδρος της εταιρείας White Star line στην οποία ανήκε Τιτανικός, έπεισε τον καπετάνιο να συνεχίσει το ταξίδι, με αποτέλεσμα να βυθιστεί το πλοίο ταχύτερα από ό,τι θα είχε συμβεί στην αντίθετη περίπτωση.

«Αν Τιτανικός είχε σταματήσει, θα είχε συνεχίσει να πλέει στο νερό τουλάχιστον μέχρι την άφιξη του πλοίου διάσωσης και κανένας δεν θα είχε χάσει την ζωή του», τόνισε η Πάτεν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ιστορία ζωής του Πάπα Φραγκίσκου: Αρνήθηκε τη χλιδή, λάτρευε τον Μαραντόνα και είχε σχεδιάσει την κηδεία του
Από τότε που έγινε πάπας το 2013, έβαλε στόχο να κάνει την Εκκλησία πιο ανοιχτή για όλους, δίνοντας ρόλους - κλειδιά σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών συντηρητικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 3
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1