Η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε από τον Λίβανο 320 βλήματα προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ.
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με περίπου 320 βλήματα από τον Λίβανο προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ, της πιο ιερής ημέρας του Ιουδαϊσμού, από το βράδυ της Παρασκευής (11.10.2024) μέχρι τη δύση του Σαββάτου (12.10.2024).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Γιομ Κιπούρ, περίπου 320 βλήματα που εκτοξεύτηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ πέρασαν τα σύνορα του Λιβάνου προς το Ισραήλ», τόνισε ο στρατός.
Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε περιοχές γύρω από ορισμένες πόλεις στο βόρειο Ισραήλ, μετά από αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας, καθώς πολλά μέρη έχουν εκκενωθεί λόγω ρουκετών και πυραύλων που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.
Ο στρατός κήρυξε στρατιωτικές ζώνες τις περιοχές αυτές κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, που περιλαμβάνουν πλέον και τις περιοχές Ζεραΐτ, Σόμαρα, Στούλα, Νάτουα και Εμπέν Μενάχεμ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του έπληξαν περίπου 280 «τρομοκρατικούς στόχους» κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας.
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία «βομβάρδισε περίπου 280 τρομοκρατικούς στόχους που ανήκαν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών ήταν υπόγειες τρομοκρατικές υποδομές, αποθήκες όπλων, στρατιωτικά κέντρα διοίκησης, πυρήνες τρομοκρατών και άλλες τρομοκρατικές υποδομές», υπογράμμισε η ανακοίνωση.
Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ το1973
Η θρησκευτική ιουδαϊκή γιορτή Γιομ Κιπούρ εκφράζεται με εξιλασμό (εξιλέωση και μετάνοια). Οι Εβραίοι παραδοσιακά τηρούν αυτή την ιερή ημέρα με μία 24ωρη νηστεία, εξομολόγηση και εντατική προσευχή, περνώντας συχνά τις περισσότερες ώρες σε λειτουργίες στη συναγωγή.
Ακριβώς πριν από 51 χρόνια ξέσπαγε ο «Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ». Ένας συνασπισμός αραβικών κρατών, υπό την ηγεσία της Αιγύπτου και της Συρίας, επιτέθηκε εναντίον του Ισραήλ.
Η Αίγυπτος και η Συρία πέρασαν τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός στο Σινά στον Νότο και τα Υψώματα του Γκολάν στον Βορρά, εδάφη που κατέχονταν από το Ισραήλ από το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.
Η σύγκρουση είχε όλα τα στοιχεία μίας σοβαρής διεθνούς κρίσης και ολοκληρώθηκε με μία έμμεση σύγκρουση των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, οι οποίες εφοδίασαν σε μεγάλη κλίμακα τους εμπόλεμους συμμάχους τους.
Ο πόλεμος τελείωσε στις 26 Οκτωβρίου 1973, με στρατιωτική νίκη του Ισραήλ, που ακολουθήθηκε από μακροσκελείς διαπραγματεύσεις, καταλήγοντας στο Συνέδριο της Γενεύης.
Η Συνθήκη Ειρήνης υπογράφηκε τον Μάιο του 1974. Το Ισραήλ εξαρχής επιθυμούσε ειρήνη γι’ αυτό και συμφώνησε σε υποχωρήσεις.