Το debate του CNN τα είχε όλα: από τη Σέριλ Κρόου να τραγουδά live στούντιο τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών και τους πέντε υποψηφίους, με το χέρι στην καρδιά και το βλέμμα στο video wall με την αστερόεσσα να δείχνουν… πόσο πατριώτες είναι, μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα και το μήνυμά του. Ξέρει άλλωστε, τα πέρασε το 2008…
Από εκεί και πέρα, η Χίλαρι Κλίντον επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί. Η πρώην πρώτη κυρία στάθηκε στη μέση, καθώς είναι εκείνη που προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Δίπλα της, εκ δεξιών της, ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς. Οι δυο τους ήταν οι πρωταγωνιστές. Οι υπόλοιποι (Μάρτιν Ο’ Μάλεϊ, πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ, Λίνκολν Τσέιφι, πρώην κυβερνήτης και γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ και Τζιμ Γουέμπ, πρώην γερουσιαστής της Βιρτζίνια) ήταν απλά… παρόντες.
Το debate σε δυο λεπτά…
Η Χίλαρι Κλίντον αρνήθηκε τουλάχιστον δυο φορές και μάλιστα με ένα “ξερό” όχι να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχτηκε από τους αντιπάλους της για το θέμα των email που έστελνε από τον προσωπικό της λογαριασμό αλλά αφορούσαν θέματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτό μάλιστα βρήκε… σύμμαχο τον μεγαλύτερο αντίπαλό της στο δρόμο για τις προεδρικές εκλογές: τον Μπέρνι Σάντερς. “Ο κόσμος έχει σιχαθεί να ακούει για τα email της Κλίντον” είπε, η Χίλαρι τον ευχαρίστησε, ο κόσμος τους αποθέωσε και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι, εκτός από τον υποψήφιο που έθεσε το θέμα.
Όχι πως δεν κοντραρίστηκαν οι δυο κυριότεροι υποψήφιοι των Δημοκρατικών. Κάθε άλλο! Όταν η συζήτηση έφτασε στον έλεγχο όπλων, μετά και τα τελευταία τραγικά περιστατικά, η Κλίντον ρωτήθηκε αν πιστεύει πως τα όσα υποστηρίζει ο Σάντερς την καλύπτουν. “Καθόλου” ήταν η απάντηση. Ήταν η πρώτη επίθεση. Ο Σάντερς απάντησε: “Αυτό που μπορώ να πω στην υπουργό είναι πως όλα τα περιστατικά πυροβολισμών στον κόσμο δεν πρόκειται να κάνουν αυτό που θα ήλπιζα όλοι μας να θέλουμε. Και αυτό είναι να κρατήσουμε τα όπλα μακριά από ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να μπορούν να τα πιάσουν στα χέρια τους”.
Νωρίτερα, ο Σάντερς είχε κάνει μαθήματα… σοσιαλισμού και είχε ζητήσει να μάθει η Αμερική κάποια πράγματα από τη Δανία, όσον αφορά στη μεσαία τάξη που στις ΗΠΑ εξαφανίζεται και βάλλεται φορολογικά. Εκεί ήρθε η απάντηση από την Κλίντον: “Νομίζω πως αυτό που λέει ο Γερουσιαστής βγάζει νόημα με την έννοια της ανισότητας που υπάρχει. Αλλά δεν είμαστε η Δανία. Λατρεύω τη Δανία, αλλά είμαστε οι ΗΠΑ”.
Όταν ο Λίνκολν Τσέιφι αμφισβήτησε την κρίση της Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας πως ως γερουσιαστής είχε ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, ενός πολέμου που δεν έπρεπε να γίνει αφού ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε πυρηνικά. Η 67χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει δημόσια μετάνοια για την ψήφο της εκείνη. Απαντώντας, θυμήθηκε το debate του 2008 με αντίπαλο τον Μπαράκ Ομπάμα για το χρίσμα των Δημοκρατικών και κυρίως πως ο νυν πρόεδρος εμπιστεύτηκε την κρίση της για να την κάνει υπουργό των Εξωτερικών στην πρώτη του κυβέρνηση.
Η Χίλαρι Κλίντον είχε και μια… “καλή” κουβέντα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ξανά “νταή”. “Πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα τον τσαμπουκά του, ειδικά στη Συρία. Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν σαφές στον Πούτιν ότι δεν μπορεί να είναι ανεκτό να είναι στη Συρία, να δημιουργεί περισσότερο χάος και να βομβαρδίζει κόσμο για λογαριασμό του Άσαντ”.
Κατά γενική ομολογία, η Χίλαρι Κλίντον ήταν η μεγάλη νικήτρια του debate. Όσο κι αν την κόντραρε ο Μπέρνι Σάντερς, η πρώην πρώτη Κυρία στάθηκε στο… ύψος των περιστάσεων και κατάφερε να χρησιμοποιήσει το debate για να διατηρήσει τον έλεγχο και το προβάδισμα στην κούρσα για το χρίσμα, αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Φωτογραφίες: Reuters