Η πόλη από την οποία ξεκίνησε ο κορονοϊός που πλέον έχει εξελιχθεί σε πανδημία και τρομοκρατεί όλο τον πλανήτη αλλάζει σελίδα.
Ο λόγος βέβαια για τη κινέζικη πολη Γουχάν όπου προχώρησε σε σταδιακή άρση της δίμηνης καραντίνας, με ορισμένες γραμμές του μετρό να τίθενται σήμερα σε λειτουργία και τα σημεία ελέγχου στα όρια της πόλης να ανοίγουν, ενώ επετράπη στους κατοίκους να ξαναδούν τους δικούς τους, δημιουργώντας σιγά-σιγά μια αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα μετά τον όλεθρο που επέφερε ο κορονοϊός
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αφού έμεινε αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα για δυο μήνες, η άρση του αποκλεισμού στην Γουχάν, όπου ξέσπασε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στη μάχη της Κίνας απέναντι τον ιό, αν και πλέον ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 200 χώρες.
Σε μια συμβολική κίνηση, το πρώτο τρένο ταξιδιωτών στο οποίο επετράπη να προσεγγίσει την πόλη μετά τον αποκλεισμό σταμάτησε στον σταθμό της Ουχάν λίγο μετά τα μεσάνυκτα. Η εικόνα έκανε τον γύρο των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Επιβαίνοντες ήταν δεκάδες κάτοικοι που αποκλείστηκαν στα τέλη Ιανουαρίου εκτός πόλης όταν οι αρχές επέβαλαν καθεστώς καραντίνας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Με την κόρη μου, ενθουσιαστήκαμε πολύ όταν πλησίασε το τρένο» στην Ουχάν, δηλωσε χαμογελώντας μια 36χρονη, που δεν ήθελε να κατονομαστεί. Εξαιτίας των μέτρων αποκλεισμού, είχε να δει τον σύζυγό της εδώ και 10 εβδομάδες. Μια αιωνιότητα για την κόρη τους. Μόλις τον είδε, «έτρεξε προς τον πατέρα της, δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω», δήλωσε η νεαρή γυναίκα στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μεταξύ αυτών που επιβιβάστηκαν στα πρώτα τρένα υψηλής ταχύτητας στα οποία επετράπη να εισέλθουν σήμερα στην πόλη ήταν ο Γκούο Λιανγκκάι, ένας 19χρονος φοιτητής, του οποίου η πρακτική άσκηση στη Σανγκάη διάρκειας ενός μήνα παρατάθηκε σε τρεις λόγω του αποκλεισμού της Ουχάν.
«Χαίρομαι πολύ που μπορώ να δω την οικογένειά μου», δήλωσε ο Γκούο στο Reuters αφού τον χαιρέτισε η μητέρα του στον κεντρικό σταθμό. «Θέλαμε να αγκαλιαστούμε αλλά τώρα είναι μια ειδική περίοδος, άρα δεν μπορούμε».
Οι αρχές έλαβαν δρακόντεια μέτρα για να αποτρέψουν την είσοδο και την έξοδο πολιτών από αυτή τη βιομηχανική πόλη των 11 εκατ. κατοίκων στην κεντρική Κίνα. Εξαίρεση αποτελούσαν το ιατρικό προσωπικό και όσοι ήταν επιφορτισμένοι με τη μεταφορά προϊόντων πρώτης ανάγκης. Οι οικογένειες έμειναν περιορισμένες στα σπίτια τους. Τα δρομολόγια των λεωφορείων και η κίνηση των ταξί ανεστάλησαν ενώ μόνο τα καταστήματα που καλύπτουν άμεσες ανάγκες ήταν ανοικτά.
«Νομίζω ότι το γεγονός ότι ξεκινά πάλι η δουλειά αντιπροσωπεύει κάποιου είδους ελπίδα. Δείχνει τουλάχιστον ότι η Κίνα είναι νικήτρια», δήλωσε ο Τζανγκ Γιουλούν, 35 ετών, που επέστρεψε στην Ουχάν για δουλειά.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 54 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην ηπειρωτική χώρα χθες, και όλα αφορούν ‘εισαγόμενα’ περιστατικά. Η ηπειρωτική Κίνα έχει τώρα 81.394 κρούσματα, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται κατά 3 στους 3.295, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Η Ουχάν αντιστοιχεί περίπου στο 60% των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα αλλά τα περιστατικά έχουν μειωθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια ένδειξη ότι τα μέτρα αποδίδουν. Το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα τοπικής μετάδοσης στην Ουχάν ήταν τη Δευτέρα.
Εξακολουθούν να κυκλοφορούν με μάσκες
Ακόμα όμως και με τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και τη χαλάρωση των περιορισμών, οι αρχές της Ουχάν δεν το διακινδυνεύουν.
Υπάλληλοι, ορισμένοι ντυμένοι με ολόσωμες φόρμες προστασίας, και εθελοντές κυκλοφορούσαν στον σιδηροδρομικό σταθμό σήμερα το πρωί, προσφέροντας απολυμαντικό χεριών και αναρτώντας πινακίδες που υπενθύμιζαν στους ταξιδιώτες ότι χρειάζονται ειδικό κωδικό μέσω κινητού τηλεφώνου για να τους επιτραπεί η χρήση των μέσων μεταφοράς.
«Όλοι λαμβάνουν τις σωστές προφυλάξεις. Άρα δεν θα πρεπει να υπάρξει πρόβλημα», δήλωσε ο Γιουάν Χάι, 30 ετών, επιβάτης σε μια από τις γραμμές του μετρό που ξανάνοιξαν. «Απλά πρέπει να είσαι προσεκτικός».
Η ύπαρξη άγνωστου αριθμού ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού στην Κίνα έχει δημιουργήσει ανησυχίες μεταξύ των πολιτών ότι η άρση των περιορισμών ίσως επιτρέψει να κυκλοφορούν χιλιάδες άνθρωποι που μπορεί να διασπείρουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.
Θέλει πολύ για να γίνει ξανά φυσιολογική η Γουχάν
Η ζωή στην Ουχάν παραμένει κάθε άλλο παρά φυσιολογική. Η μεγάλη πλειονότητα των καταστημάτων είναι κλειστά ενώ στους δρόμους υπάρχουν ακόμα κίτρινα οδοφράγματα. Η άρση των μέτρων δεν είναι παρά μερική. Οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή έως τις 8 Απριλίου για να βγουν από την Ουχάν, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να λειτουργήσουν τα αεροδρόμια της πόλης.
Κάποιοι στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπως μια γυναίκα που συστήθηκε μόνο με το μικρό της όνομα –Τζανγκ–, δήλωσαν ότι πήγαν εκεί για να δουν εάν υπάρχει περίπτωση ο κόσμος να μπορέσει να φύγει νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή.
Ο εγγονός της Τζανγκ πήγε να την επισκεφθεί για την εβδομαδιαία αργία της κινεζικής πρωτοχρονιάς τον Ιανουάριο και έκτοτε έχει αποκοπεί από τους γονείς του που είναι στην πόλη Σεντζέν, στα νότια της χώρας. Καθώς τα σχολεία πιθανόν να ανοίξουν και πάλι εκεί, η Τζάνγκ ελπίζει ότι ο εγγονός της θα μπορεί σύντομα να επιστρέψει στους γονείς του. «Υποτίθεται ότι θα έφευγε την πέμπτη ημέρα (των διακοπών), αλλά βρίσκεται στην πόλη εδώ και μερικούς μήνες», δήλωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ