Site icon NewsIT
11:54 | 25.08.21

Ιαπωνία: «Μεγάλο αφεντικό» της Γιακούζα καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού

Ιαπωνία: «Μεγάλο αφεντικό» της Γιακούζα καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού
Newsit Newsroom

Σε θάνατο δι’ απαγχονισμού καταδικάστηκε ένα «μεγάλο αφεντικό» της ιαπωνικής εγκληματικής οργάνωσης Γιακούζα, μετά την ολοκλήρωση της πολύκροτης δίκης του στην πόλη Φουκουόκα. Πρόκειται για τον 74χρονο Σατόρου Νομούρα που είχε δώσει την εντολή να πραγματοποιηθούν τέσσερις επιθέσεις, μία εκ των οποίων κατέληξε σε θάνατο.

Το 74χρονο μέλος της Γιακούζα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, αρνούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή την παραμικρή εμπλοκή του στις επιθέσεις. Η καταδίκη του Σατόρου Νομούρα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ήρθε παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν άμεσα αποδεικτικά στοιχεία που να τον συνδέουν με τα εγκληματικά «χτυπήματα». Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του δικαστηρίου ήταν πως, εφόσον ο 74χρονος είχε τον απόλυτο έλεγχο της εγκληματικής οργάνωσης για χρόνια, φέρει και την πλήρη ευθύνη για τις ενέργειες των μελών της.

Σημειώνεται ότι στα 4 περιστατικά επιθέσεων που εξέτασε το δικαστήριο, και έλαβαν χώρα από το 1998 έως το 2014. Σε αυτά είχε σκοτωθεί ένας επιχειρηματίας και είχαν τραυματιστεί τρεις ακόμη άνθρωποι, ο ένας εκ των οποίων αστυνομικός.

Σύμφωνα με το BBC, πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμο μέλος της ιαπωνικής μαφίας, την επονομαζόμενης Γιακούζα, καταδικάζεται σε θάνατο. Ο 74χρονος, επικεφαλής του συνδικάτου εγκλήματος Κούντο-Κάι που δρα στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

«Θα το μετανιώνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου»

«Ζήτησα μια δίκαιη απόφαση… Θα το μετανιώνεις αυτό για την υπόλοιπη ζωή σου», είπε ο 74χρονος Σατόρου Νομούρα στον δικαστή μετά την ανακοίνωση της ποινής του εχθές, Τρίτη (24/8), σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ. Λίγο νωρίτερα ο δικαστής είχε χαρακτηρίσει τις ενέργειες του Νομούρα «εξαιρετικά μοχθηρές».

Η «ανοχή»

Σύμφωνα με την Daily Mail, για πολλά χρόνια υπήρχε ανοχή στην Ιαπωνία για τις ενέργειες της Γιακούζα, καθώς θεωρούνταν «αναγκαίο κακό» για τη διατήρηση της τάξης στους δρόμους και την επίσπευση ορισμένων διαδικασιών, παρά τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποιούνταν. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, η αυστηροποίηση των κανονισμών κατά των συμμοριών, η πτώση της κοινωνικής αποδοχής και η εξασθένηση της οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των μελών των οργανώσεων της Γιακούζα να μειωθεί σημαντικά.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version