Κόσμος

Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός διέταξε έρευνα για σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με την Εκκλησία της Ενοποίησης

Έρευνα για την Εκκλησία της Ενοποίησης διέταξε σήμερα (17.10.2022) ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε που αποκάλυψε στενές σχέσεις ανάμεσα στην εκκλησία με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης και ο φερόμενος ως δολοφόνος δήλωσε πως η μητέρα του χρεοκόπησε εξαιτίας της εκκλησίας, την οποία οι επικριτές της αποκαλούν αίρεση που εξαρτάται από ύποπτη χρηματοδότηση και επέκριναν τον Άμπε ότι την είχε προωθήσει.

Η υποστήριξη για την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο αφότου ανέλαβε ο Φούμιο Κισίντα – πριν από έναν χρόνο – με την οργή να αυξάνεται για το γεγονός ότι μέλη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος δεν έχουν αποκαλύψει πλήρως τις σχέσεις τους με την εκκλησία, που ιδρύθηκε στη Νότια Κορέα τα χρόνια του 1950 και έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο για τους μαζικούς γάμους που τελεί.

Ο Φούμιο Κισίντα επιθυμεί να ξεκινήσει φέτος η έρευνα

Ο Φούμιο Κισίντα έδωσε οδηγίες στην υπουργό Πολιτισμού να ετοιμάσει μια έρευνα για την εκκλησία βάσει του Νόμου περί Θρησκευτικών Επιχειρήσεων «Θέλω να επιλύσω ζητήματα που συνδέονται με την εκκλησία», είπε ο Κισίντα στη Βουλή.

Ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι πολλά μέλη του LDP είχαν σχέσεις με την εκκλησία, η οποία, είπε, υπονόμευσε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην κυβέρνηση, και πρόσθεσε πως «λαμβάνει σοβαρά υπόψη» τους ισχυρισμούς ότι η εκκλησία οδήγησε στη φτωχοποίηση πολλών υποστηρικτών της, με τις οικογένειές τους να βρίσκονται συχνά σε μεγάλη αναταραχή.

Η εκκλησία οικοδόμησε σχέσεις με πολιτικούς στην Ιαπωνία προκειμένου να προσελκύσει υποστηρικτές και να αποκτήσει νομιμότητα, σύμφωνα με τον Χιρόσι Γιαμαγκούτσι, έναν δικηγόρο που έχει εργαστεί σε υποθέσεις εναντίον της.

Πολιτικοί, με τη σειρά τους, απέκτησαν πρόσβαση σε μέλη της εκκλησίας προκειμένου να τους βοηθήσουν στις προεκλογικές εκστρατείες τους, είπε.

Ο Κισίντα είπε πως ο ίδιος δεν έχει προσωπική σχέση με την εκκλησία, αν και σχεδόν οι μισοί βουλευτές του LDP έχουν πει, μετά τη δολοφονία του Άμπε, ότι είχαν σχέσεις με τη εκκλησία.  Επιθυμεί μάλιστα, η έρευνα να ξεκινήσει φέτος αλλά απέφυγε να σχολιάσει πότε θα τελειώσει.

«Η κυβέρνηση θα αποσαφηνίσει την κατάσταση, θα προσφέρει μέτρα ανακούφισης στα θύματα και θα λάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο μια παρόμοια κατάσταση να ξανασυμβεί», είπε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης, πως η κυβέρνηση έχει λάβει περισσότερα από 1.700 αιτήματα για βοήθεια για οικονομικά προβλήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας που έχουν σχέση με την εκκλησία. Δεσμεύθηκε να διευρύνει την υποστήριξη για τα θύματα, ενώ κυβερνητική επιτροπή ειδικών δήλωσε σήμερα πως η διάλυση της εκκλησίας θα πρέπει να είναι μια από τις επιλογές που θα εξετάσουν οι ερευνητές.

Οι κατηγορίες 

Η Εκκλησία της Ενοποίησης ιδρύθηκε το 1954 από τον Σαν Μιούνγκ Μουν, έναν αντικομουνιστή και αυτόκλητο μεσσία. Οι επικριτές της κατηγορούν για χρόνια την εκκλησία ως επικίνδυνη, έχουν αμφισβητήσει τα οικονομικά της και έχουν πει πως κάνει πλύση εγκεφάλου στους υποστηρικτές της.

Η εκκλησία λέει ότι δεν αποδέχεται πλέον δωρεές που προκαλούν οικονομικές δυσκολίες. Λέει πως έχει δυσφημιστεί και πως τα μέλη της αντιμετώπισαν απειλές για θάνατο μετά τη δολοφονία του Άμπε.

Ο Σαν Μιούνγκ Μουν πέθανε το 2012 και της εκκλησίας ηγείται τώρα η χήρα του, Χακ Τζα Χαμ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοβαρή εμπλοκή στην τήρηση της εκεχειρίας στη Γάζα - Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τη Χαμάς ότι δεν τηρεί την υποχρέωσή της να δώσει τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερώσει σήμερα. Τρεις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα
Γάζα: Σοβαρή εμπλοκή στην τήρηση της εκεχειρίας – Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Θρίλερ δίχως τέλος στη Γάζα - «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν»
Η Χαμάς διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων των ομήρων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση οφείλεται σε «τεχνικούς» λόγους
Ισραήλ: «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν» λέει ο Νετανιάχου