Σάββατο, 6 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ιαπωνία: Χειροπέδες και πάλι στον πρώην ισχυρό άνδρα της NISSAN!

Ιαπωνία: Χειροπέδες και πάλι στον πρώην ισχυρό άνδρα της NISSAN!
φωτογραφία Reuters: Κάρλος Γκοσν

Συνελήφθη για δεύτερη φορά ο εκδιωχθείς από τη θέση του επικεφαλής της NISSAN, Κάρλος Γκοσν στην Ιαπωνία.

Οι Ιάπωνες εισαγγελείς συνέλαβαν εκ νέου το άλλοτε αφεντικό της NISSAN με την κατηγορία ότι προσπάθησε να πλουτίσει σε βάρος της εταιρίας, σε μια σοκαριστική εξέλιξη για το άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος που ζήτησε τη βοήθεια της γαλλικής κυβέρνησης.

Η σύλληψη, την οποία ανεξάρτητοι νομικοί χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ασυνήθιστη για την Ιαπωνία για κάποιον που έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης, σηματοδοτεί μια ακόμα δραματική τροπή στην πτώση του κάποτε υψηλόβαθμου στελέχους.

Οι εισαγγελείς του Τόκιο δήλωσαν ότι ο Γκοσν προκάλεσε στην Nissan Motor ζημιές ύψους 5 εκατ. δολαρίων σε μια περίοδο 2,5 ετών έως τον Ιούλιο του 2018, παραβιάζοντας τα νόμιμα καθήκοντά του προς την αυτοκινητοβιομηχανία και με στόχο το προσωπικό του κέρδος.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι οι ζημίες περιλαμβάνουν τη μεταφορά κεφαλαίων μέσω εμπορικού αντιπροσώπου στο Ομάν στον λογαριασμό εταιρίας που ουσιαστικά άνηκε στον Γκοσν. Το Kyodo δεν κατονόμασε τις πηγές του.

Reuters

NISSAN: Τι απαντά ο Γκοσν

“Είμαι αθώος. Είναι δύσκολο, οφείλω να το παραδεχθώ, και ζητώ από τη γαλλική κυβέρνηση να με υπερασπιστεί, και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μου ως πολίτη”, δήλωσε ο Γκοσν, που έχει γαλλική, λιβανέζικη και βραζιλιάνικη υπηκοότητα, σε συνέντευξή του στους γαλλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και LCI.

Σε ανακοίνωση μέσω εκπρόσωπου από τις ΗΠΑ, ο Γκοσν δήλωσε ότι η σύλληψη είναι μια “εξωφρενική και αυθαίρετη” απόπειρα φίμωσής του από πρόσωπα στη Nissan που δεν κατονομάζονται.

“Γιατί να με συλλάβουν εκτός από το ότι θέλουν να με λυγίσουν; Δεν θα με λυγίσουν”, ανέφερε σε δήλωση.

Η ομάδα συνηγόρων του Γκοσν ανακοίνωσε ότι οι εισαγγελικές αρχές κατάσχεσαν το διαβατήριο και το κινητό τηλέφωνο της συζύγου του καθώς και έγγραφα που ήταν απαραίτητα για την προετοιμασία της δίκης. Κανείς δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο από την εισαγγελία του Τόκιο.

Περισσότεροι από δέκα αξιωματούχοι από την εισαγγελία επισκέφθηκαν την κατοικία του Γκοσν και του ζήτησαν να τον ανακρίνουν, σύμφωνα με το δίκτυο NHK, ενώ τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μεταφέρθηκε και πάλι στο κέντρο κράτησης όπου πέρασε 108 ημέρες ύστερα από την πρώτη του σύλληψη τον Νοέμβριο.

Τέλος, η Nissan ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει δικαστικές αποφάσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις