Ιταλίδα ιατροδικαστής αναλαμβάνει γιγάντιο ανθρωπιστικό έργο να ταυτοποιήσει δεκάδες χιλιάδες σορούς από μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο.
Η καταξιωμένη επιστήμονας Κριστίνα Κατάνεο λέει ότι η ταυτοποίηση που θα κάνει για τους νεκρούς μετανάστες, εκδίδοντας τα πιστοποιητικά θανάτου τους, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά σημαντική για τις οικογένειες των θυμάτων.
Τουλάχιστον 30.000 μετανάστες εκτιμάται ότι έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο κατά τις προσπάθειές τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τις σορούς των ανθρώπων αυτών, περισσότεροι από τους μισούς δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Για χρόνια, η Ιταλίδα ιατροδικαστής προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση. Όμως, η ταυτοποίηση των σορών των μεταναστών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ιδίως επειδή δεν υπάρχει μια βάση δεδομένων για τους αγνοούμενους μετανάστες.
Η ίδια δηλώνει ότι χρειάζεται να καταχωρηθούν τα μεταθανάτια δεδομένα (στοιχεία κατά την εξέταση της σορού) από τις νεκροψίες των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους σε μια ενιαία βάση δεδομένων που να ταιριάζουν με τα προθανάτια στοιχεία (φυσική περιγραφή του ατόμου) που πρέπει να συλλέγονται από συγγενείς που αναζητούν τους αγαπημένους τους.
Στην όλη της προσπάθεια, η Κατάνεο στην αρχή αντιμετώπισε προβλήματα: Δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρατικά κονδύλια, ενώ ήρθε αντιμέτωπη με κριτικές ότι κανείς δεν ψάχνει για “ανώνυμους” σορούς μεταναστών.
Ένοιωσε το “άγχος των συγγενών που ψάχνουν για τους νεκρούς τους και πώς έχουν το δικαίωμα να τους βρουν και να τους δοθούν τα πιστοποιητικά θανάτου”.
Την πρωτοβουλία την ξεκίνησε το 2012 για να προσφέρει στους συγγενείς την ίδια αξιοπρέπεια που δίνεται στα θύματα άλλων καταστροφών, όπως συντριβής αεροπλάνων. Για την Ιταλίδα ιατροδικαστή “η διάκριση έναντι των νεκρών μεταναστών” συνιστά είναι λάθος.