Site icon NewsIT
15:46 | 10.03.11

Ιδού οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο

ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Newsit Newsroom

Τα λεφτά πάνε στα... λεφτά. Για αυτό και φέτος, οι πλούσιοι είναι ακόμη περισσότεροι. Η πασίγνωστη, πια, λίστα του περιοδικού Forbes ήρθε στο φως και ιδού οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο.

Το 2011 οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν τόσο σε απόλυτο αριθμό όσο και κατά το μέγεθος του πλούτου τους, που ανέρχεται σε 4,5 τρισ. δολάρια. Αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των πλουσίων σημειώνεται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που έρχεται δεύτερη, με 332 δισεκατομμυριούχους, μετά τις ΗΠΑ, όπου ζουν 413. Το γεγονός ώθησε το οικονομικό περιοδικό να αποκαλέσει την Ασία «εργοστάσιο που παράγει δισεκατομμυριούχους».

Οι δισεκατομμυριούχοι στην Ασία ήταν 234 το 2010. Στην Ευρώπη το περιοδικό καταγράφει 300 φέτος, στην περιφέρεια Μέσης Ανατολής/Αφρικής 89 και στην υπόλοιπη αμερικάνικη ήπειρο 76.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο πλουσιότερος άνθρωπος της υφηλίου είναι ο Μεξικάνος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ.
Κάρλος Σλιμ, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη - ΦΩΤΟ REUTERS
Μεταξύ των 10 πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο, ο Σλιμ έχει περιουσία που ανέρχεται σε 74 δισ. δολάρια. Το 2010, εκθρόνισε τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς από την κορυφή του καταλόγου. Τον Σλιμ ακολουθούν σε απόσταση ο Γκέιτς, με περιουσία που εκτιμάται ότι φθάνει τα 56 δισ. δολάρια κι ο Γουόρεν Μπάφετ με 50 δισ. δολάρια, στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Την πρώτη 10αδα συμπληρώνουν ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό (41 δισ. δολάρια), ο Αμερικανός Λάρι Έλισον, ιδρυτής της Oracle (39,5 δισ. δολάρια), ο Ινδός Λάξμι Μιτάλ (31,1 δισ. δολάρια), ο Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα (επικεφαλής του ομίλου Zara, 31 δισ. δολάρια), ο Βραζιλιάνος Έικε Μπατίστα (ορυχεία, πετρέλαιο, 30 δισ. δολάρια), ο Ινδός Μάκες Αμπάνι (πετροχημικά, αέριο, 27 δισ. δολάρια) και ο επικεφαλής του ομίλου Wal-Mart Αμερικανός Κρίστι Ουόλτον (λιανική, 26,5 δισ. δολάρια).

Κάθε χρόνο και περισσότεροι

Οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν σε 1.210 το 2011 από 1.011 το 2010. Οι πλουσιότεροι του κόσμου έχουν κατά μέσον όρο περιουσία 3,7 δισ. δολάρια, από 3,5 δισ. δολάρια την περασμένη χρονιά. Στην πλειοψηφία τους οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν την περιουσία τους. Εκ του συνόλου, 102 είναι γυναίκες, από 89 το 2010.

Οι νεότεροι ανερχόμενοι δισεκατομμυριούχοι –πιθανότατα και νεαρότεροι– βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ αύξησε την περιουσία του κατά 238%, φθάνοντας τα 13,5 δισ. δολάρια και κατατάσσεται 52ος στον κατάλογο (βρισκόταν στην 110η θέση). Δυο νέοι δισεκατομμυριούχοι είναι ο Σον Πάρκερ, επίσης του Facebook, με περιουσία 1,6 δισ. δολάρια και ο Μαρκ Πίνκους, επικεφαλής της Zunga, με 1 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Forbes, οι νέοι δισεκατομμυριούχοι προέρχονται από τους τομείς της ενέργειας, της μόδας και της λιανικής, της κατασκευαστικής βιομηχανίας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εκτός εκείνων που έχουν επενδύσεις σε διάφορους τομείς.

Στον κατάλογο του αμερικάνικου περιοδικού συμπεριλήφθηκαν 50 νέοι δισεκατομμυριούχοι, περιλαμβανομένων του Ράινολντ Γκάιγκερ της εταιρίας καλλυντικών L’Occitane (1,4 δισ. δολάρια), ενώ από τους μεγάλους χαμένους είναι ο ιδρυτής της Ikea Ίνγκβαρ Κάμπραντ που είδε την περιουσία να μειώνεται κατά 17 δισ. δολάρια στα δισ. δολάρια λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων.

Οι 300 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι έχουν συνολικά περιουσία 1,3 τρισ. δολάρια, με πρώτο το Γάλλο Αρνό, ενώ οι 413 δισεκατομμυριούχοι που ζουν στις ΗΠΑ έχουν συνολική περιουσία 1,5 τρισ. δολάρια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν επίσης οι περισσότερες γυναίκες δισεκατομμυριούχοι, 45, η Ευρώπη έχει 24 ενώ η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού 17.

Η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μετά τις ΗΠΑ, έχει 115 δισεκατομμυριούχους, η Ινδία 55, το Χονγκ Κονγκ 36 κι η Ιαπωνία 26. Αν και η Κίνα έχει πολυπληθέστερους δισεκατομμυριούχους από την Ινδία, οι πλούσιοι στην Ινδία έχουν μεγαλύτερο πλούτο κατά μέσον όρο, με 4,5 δισ. δολάρια έναντι 2,5 δισ. στην Κίνα. Ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Κίνα, ο Ρόμπιν Λι, ο άνθρωπος πίσω από την μηχανή αναζήτησης Baidu, έχει περιουσία 9,4 δισ. δολάρια. Ο Τζακ Μα –ιδρυτής του Alibaba.com, ενός ιστοτόπου παρόμοιου με το eBay, αλλά για διεπιχειρησιακές συναλλαγές– έχει περιουσία 1,6 δισ. δολάρια.

Οι δισεκατομμυριούχοι στην Ινδονησία διπλασιάστηκαν φέτος φθάνοντας τους 14, σύμφωνα με το περιοδικό.

Η Ρωσία επιστρέφει
Οι ολιγάρχες επέστρεψαν με πάταγο, καθώς η Μόσχα κατέστη η «πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων» του πλανήτη. Χάρη στις εκθετικές αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και των αγαθών μαζικής κατανάλωσης, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Ρωσία –οι περισσότεροι εκ των οποίων απέκτησαν τις επιχειρηματικές τους «αυτοκρατορίες» στην διάρκεια της άναρχης οικονομίας της δεκαετίας του 1990– αυξήθηκαν σε 101 από 62 το 2010.

Στη Μόσχα ζουν 79 δισεκατομμυριούχοι, περισσότεροι από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.

Η Ρωσία έχει περίπου το ένα τρίτο των δισεκατομμυριούχων της Ευρώπης και 15 από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, περισσότερους από κάθε άλλη από τις λεγόμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) μαζί και περισσότερους και από τη Σαουδική Αραβία.

Ο πλουσιότερος ρώσος είναι ο Βλαντίμιρ Λίσιν, με εκτιμώμενη προσωπική περιουσία 24 δισ. δολάρια, την οποία έχει αυξήσει κατά 10 δισ. δολάρια από πέρυσι, ανεβαίνοντας 18 θέσεις, στην 14η. Τον μυστικοπαθή Λίσιν ακολουθεί άλλος ένας μεγιστάνας της βιομηχανίας του μετάλλου, ο Αλεξέι Μόρντασοφ, 29ος στον κατάλογο από 70ός πριν ένα χρόνο, αντικαθιστώντας το Μιχαήλ Προχόροφ, ο οποίος βρίσκεται στη θέση 32, με περιουσία 18 δισ. δολάρια–σχεδόν 5 δισ. παραπάνω από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 31.

Διαβάστε επίσης
Facebook: Πως να γίνετε δισεκατομμυριούχος
Που ζουν οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version