Είναι μια επέτειος ηλικίας 46 ετών, καθώς η πρώτη της φορά ήταν στις 22 Απριλίου του 1970, στις ΗΠΑ, όπου και γεννήθηκε η ιδέα για μια ετήσια, μαζική κινητοποίηση, αποκλειστικά με οικολογικά αιτήματα. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ημέρα της Γης 2016.
Σε ανάμνηση εκείνης της πρώτης ουσιαστικά κινητοποίησης, η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ, αυτή η ΓΗ μας θέλει κοντά της, να την προστατεύσουμε, να την υπερασπιστούμε – είναι το σπίτι μας, ο ξενιστής μας, μας φιλοξενεί αιώνες τώρα. Εμείς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ενήμεροι για τις ανάγκες της, που είναι και ανάγκες μας και με κάθε ευκαιρία και τρόπο να την προστατεύουμε.
Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη. Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου από την υπεραλίευσης και την μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιείας.
Όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων και αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Για την διάσωση του πλανήτη μας έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης και όλοι θα πρέπει να ενεργούμε με γνώμονα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας, και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων.
Ημέρα της Γης και βιώσιμη κοινωνία
Η Διεθνής Ημέρα της Γης αποτελεί μια συλλογική έκφραση της επιθυμίας του κόσμου για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και ανθρώπινης κοινωνίας. Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά πως τα παιδιά εξαρτώνται άμεσα από την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται. Η ίδια τους η επιβίωση, η υγεία και η ανάπτυξη είναι αλληλένδετες με την ύπαρξη ενός ασφαλούς και καθαρού περιβάλλοντος.
Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο:
– Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις.
– Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε μια απλή τουαλέτα.
– 425 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό.
– 600 εκατομμύρια παιδιά ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η έλλειψη νερού και υγιεινής σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες διαβίωσης παραμένουν οι κύριες περιβαλλοντικές αιτίες που απειλούν τα παιδιά. Τα παιδιά είναι επίσης περισσότερο ευάλωτα από τους ενήλικες σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Για παράδειγμα ο μόλυβδος βλάπτει σοβαρά την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά απορροφούν μέχρι και το 50% του μολύβδου που εισέρχεται στο σώμα τους ενώ οι ενήλικες μόλις το 10%-15%.
Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο για τη ζωή στον πλανήτη Γη και την Ημέρα της Γης.