Μια 92χρονη γυναίκα από την Ινδία, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι όταν υπάρχει θέληση, όλα είναι δυνατά. Ο λόγος για την Σαλίμα Χαν, η οποία αποφάσισε στα γεράματά της να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο.
Ήταν πριν από έξι μήνες όταν η 92χρονη από την Ινδία έκατσε για πρώτη φορά στο θρανίο του σχολείου και κατάφερε, σε σύντομο διάστημα, παρά την ηλικία της, να διαβάζει και να γράφει, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες γυναίκες στο χωρίο από το οποίο κατάγεται.
Η Σαλίμα Χαν, γεννήθηκε το 1931 και παντρεύτηκε μόλις σε ηλικία 14 ετών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, το να μορφωθεί αποτελούσε στόχο ζωής που λόγω των δύσκολων συνθηκών δεν είχε καταφέρει ως τώρα να υλοποιήσει.
Πριν από έξι μήνες λοιπόν, έχοντας για παρέα στον δρόμο για το σχολείο τη γυναίκα του εγγονού της, άρχισε τελικά τα μαθήματα δίπλα σε μαθητές κατά πολύ νεότερούς της όπως είναι το φυσιολογικό.
Η απίθανη ιστορία της Χαν συγκέντρωσε την προσοχή όταν ανέβηκε στα social media ένα βίντεο που την έδειχνε να μετράει από το 1 μέχρι το 100.
Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός
«Τα εγγόνια μου με ξεγελούσαν να τους δίνω περισσότερα χρήματα, διότι δεν γνώριζα να μετρώ τα χαρτονομίσματα», δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα Times of India. «Οι ημέρες αυτές πέρασαν».
Το ποσοστό όσων γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση στην Ινδία είναι περίπου 73%, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
«Η ιστορία της ενισχύει την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το κυνήγι της γνώσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λακσίμι Παντέι, αξιωματούχος της υπηρεσίας εκπαίδευσης.
Εθελοντές που συμμετείχαν σε κυβερνητική πρωτοβουλία υπέρ της εκπαίδευσης για όλους εντόπισαν την Χαν ως πιθανή μαθήτρια και την ενθάρρυναν να εγγραφεί στο σχολείο, εξήγησε η Παντέι.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, την Πρατίμπα Σάρμα, οι δάσκαλοι αρχικά ήταν «επιφυλακτικοί» με την ιδέα να διδάξουν την Χαν αλλά γρήγορα τους κέρδισε το «πάθος» της για μελέτη.
«Δεν μας έκανε καρδιά να της αρνηθούμε», δήλωσε η Σάρμα στην εφημερίδα Times of India.
Μετά την εγγραφή της στο σχολείο, 25 γυναίκες του χωριού της, μεταξύ των οποίων δύο νύφες της, ξεκίνησαν επίσης να κάνουν μαθήματα γραφής και ανάγνωσης, σύμφωνα με τη Σάρμα.