Κόσμος

Ινδία: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Βατζπάγι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπιχάρι Βατζπάγι απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 93 ετών σε νοσοκομείο στο Νέο Δελχί, ανακοίνωσε ο νυν επικεφαλής της ινδικής κυβέρνησης Ναρέντρα Μόντι.

“Ο θάνατός του σημαδεύει το τέλος μιας εποχής. Έζησε για το έθνος και το υπηρέτησε με επιμονή για δεκαετίες”, έγραψε στα αγγλικά ο Μόντι στον λογαριασμό του στο Twitter για τον Βατζπάγι, ο οποίος διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός της Ινδίας.

“Ο θάνατός του είναι μια προσωπική και αναντικατάστατη απώλεια για εμένα”, πρόσθεσε. Πολλοί νυν υπουργοί μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Ναρέντρα Μόντι, υπήρξαν αρχικά προστατευόμενοι του Βατζπάγι.

Ποιός είναι ο Βατζπάγι

Ο Βατζπάγι, τρεις φορές πρωθυπουργός της Ινδίας, αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια προβλήματα υγείας, όμως η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Εισήχθη στο νοσοκομείο πριν από δύο μήνες και πλέον για μόλυνση των νεφρών και πόνους στο στήθος και η κατάστασή του είχε χαρακτηριστεί “κρίσιμη” σήμερα από το νοσοκομείο.

Πρώην δημοσιογράφος και ποιητής που έγινε πολιτικός, ο Βατζπάγι συνέβαλε στην άνοδο στην εξουσία του κυβερνώντος σήμερα κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα, και διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός (1996, 1998 – 99 και 1999 – 2004).

Η πολιτική σταδιοδρομία του, που εκτείνεται σε πέντε δεκαετίες, έφθασε στο απόγειό της τη δεκαετία του 1990, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έρχονταν να ακούσουν τις ομιλίες του και τον ποιητικό τρόπο με τον οποίο απηύθυνε μερικές φορές τις επικρίσεις του στους αντιπάλους του.

Είχε εμπλακεί σε ιστορικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του μεγάλου αντιπάλου της Ινδίας, του Πακιστάν, το 1999. Όμως η εικόνα του ειρηνιστή κατέρρευσε όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλοπακιστανούς μαχητές και Ινδούς στρατιώτες στη διαφιλονικούμενη περιοχή Κασμίρ με αποτέλεσμα χίλιους θανάτους.

Συνέβαλε επίσης στην κλιμάκωση της έντασης στη Νότια Ασία πραγματοποιώντας πυρηνικές δοκιμές το 1998.

Ο Βατζπάγι αποσύρθηκε από την πολιτική μετά την εκλογική ήττα του το 2004. Είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο το 2009, μετά το οποίο είχε περιοριστεί στην κατοικία του στο Νέο Δελχί.

Την προσωπικότητα και το έργο του Βατζπάγι εξήρε ο νυν πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι με μήνυμά του στο Twitter:

 

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines