Οι κινητοποιήσεις αυτές, που επηρεάζουν εκατοντάδες νοσοκομεία, ξεκίνησαν μετά την επίθεση που δέχτηκαν γιατροί σε ένα νοσοκομείο της Δυτικής Βεγγάλης την περασμένη εβδομάδα. Τρεις ειδικευόμενοι γιατροί τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από διαμάχη με τους συγγενείς ενός ασθενή ο οποίος απεβίωσε.
Το επεισόδιο αυτό εξόργισε τους Ινδούς γιατρούς, πολλοί από τους οποίους είναι κακοπληρωμένοι και φορτωμένοι με υπερβολική δουλειά, σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους σε άλλες χώρες.
Πολλοί γιατροί διαδήλωσαν έξω από νοσοκομεία, κρατώντας πλακάτ και φορώντας μαύρα περιβραχιόνια και “ματωμένους” επιδέσμους. Ο ινδικός ιατρικός σύλλογος IMA, που εκπροσωπεί περισσότερους από 300.000 γιατρούς και μισό εκατομμύριο ειδικευόμενους, φοιτητές και άλλο ιατρικό προσωπικό, ανέφερε ότι σχεδόν όλα τα μέλη του συμμετείχαν στην απεργία, εκτός από εκείνους που εργάζονται στα επείγοντα. “Όλοι είναι στους δρόμους”, είπε χαρακτηριστικά ο επίτιμος γενικός γραμματέας του ΙΜΑ, Δρ. Ρ.Β. Ασόκαν.
Ο σύλλογος ζητά πιο αυστηρές ποινές για επιθέσεις εναντίον γιατρών, αλλά και να γίνουν προσλήψεις για να στηριχθεί το καταπονημένο προσωπικό των νοσοκομείων.
Ένας γιατρός στα εξωτερικά ιατρεία συχνά καλείται να δει περισσότερους από 100 ασθενείς μέσα σε μία ημέρα, είπε ο Ασόκαν. Μολονότι κάθε χρόνο αποφοιτούν χιλιάδες από τις σχολές, πολλοί μένουν χωρίς δουλειά. “Ο φόρτος εργασίας για τους γιατρούς είναι απάνθρωπος. Η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει αρκετούς”, τόνισε.