Πριν από πέντε χρόνια, ένα 13χρονο κορίτσι, κόρη φτωχών εργατών από μια από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες της Ινδίας, φέρεται να έπεσε θύμα βιασμού από έναν από τους γείτονές της στο χωριό όπου ζούσε.
Ο φερόμενος ως θύτης, βιντεοσκόπησε την κακοποίηση και η αστυνομία ερευνά αν χρησιμοποίησε τις εικόνες για να εκβιάσει και να χειραγωγήσει το άτυχο κορίτσι ώστε να το βιάσουν και να το κακοποιήσουν σεξουαλικά δεκάδες άλλοι άνδρες και αγόρια τα επόμενα πέντε χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αστυνομία αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί ήρθαν στο φως μόνο αφότου το κορίτσι, σήμερα 18 ετών, μίλησε σε έναν σύμβουλο που επισκέφθηκε το κολέγιο της στην πολιτεία Κεράλα και περιέγραψε λεπτομερώς τα χρόνια φρικτής κακοποίησης.
Συνολικά 58 άνδρες και αγόρια έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για τη σεξουαλική επίθεση, τον βιασμό και τον ομαδικό βιασμό του κοριτσιού. Άλλοι δύο άνδρες που καταζητούνται σε σχέση με την υπόθεση έχουν διαφύγει από τη χώρα, δήλωσε στο CNN ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της Κεράλα, Ajeetha Begum.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι συμμαθητές της, συγγενείς της, γείτονές της – άνδρες από όλες τις γωνιές της ζωής της, από ανήλικους έως άνδρες γύρω στα 40, σύμφωνα με έγγραφα της υπόθεσης που εξέτασε το CNN και συνεντεύξεις με την τοπική αστυνομία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες και οι 58 άνδρες παραμένουν υπό κράτηση. Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει μιλήσει δημοσίως για τους ισχυρισμούς. Σύμφωνα με τους ινδικούς νόμους περί βιασμού, το κορίτσι δεν έχει αναγνωριστεί.
Ανεξέλεγκτη η βία κατά των γυναικών
Η βία κατά των γυναικών είναι ανεξέλεγκτη στην Ινδία λόγω του παγιωμένου σεξισμού και της πατριαρχίας, παρά το γεγονός ότι οι νόμοι έχουν τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνουν αυστηρότερες ποινές για τους θύτες.
Τον Αύγουστο ο βιασμός και η δολοφονία μιας εκπαιδευόμενης γιατρού στην ανατολική πόλη Καλκούτα προκάλεσε πανεθνική απεργία των γιατρών που έβγαλε δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους για να απαιτήσουν αλλαγή.
Η υπόθεση της Κεράλα δεν προκάλεσε παρόμοια οργή.
Οι ειδικοί και οι ακτιβιστές λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το θύμα ανήκει στην κοινότητα Νταλίτ, που βρίσκεται στη βάση του ινδουιστικού συστήματος των καστών, μιας κοινωνικής και θρησκευτικής ιεραρχίας 3.000 ετών που κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους κατά τη γέννηση και καθορίζει τη θέση τους στην κοινωνία.
Παρά τη νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση την κάστα, οι ακτιβιστές λένε ότι το στίγμα αφήνει τα περισσότερα από 260 εκατομμύρια Ντάλιτ της Ινδίας ευάλωτα στην κακοποίηση και λιγότερο ικανά να ζητήσουν αποζημίωση για εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος τους.
«Όταν πρόκειται για γυναίκες Νταλίτ, γενικά η οργή είναι μικρότερη σε όλη τη χώρα», δήλωσε η Cynthia Stephen, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Νταλίτ και ερευνήτρια κοινωνικής πολιτικής.
Υπάρχει η αίσθηση ότι «αυτό το κορίτσι δεν είναι “μία από εμάς”», είπε.