Η Ινδία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης με τους περισσότερους θανάτους που συνδέονται με την μόλυνση του περιβάλλοντος, ενώ ακολουθούν η Κίνα και η Νιγηρία.
Αυτό αποκαλύπτει μια έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες και εκτίμησε τις επιπτώσεις σε διεθνή επίπεδο από τη μόλυνση του περιβάλλοντος στον αέρα, το νερό και τον εργασιακό χώρο.
Η έκθεση της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Υγεία και την Ρύπανση (GAHP) διαπίστωσε ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι η πρώτη περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στον πλανήτη προκαλώντας το 15% όλων των θανάτων, περίπου 8,3 εκατομμύρια νεκροί.
Ανάμεσα στις χώρες με νεκρούς από τη μόλυνση του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο φτωχές χώρες αλλά και πολλές πλουσιότερες. Όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων από μόλυνση πρώτη είναι η Ινδία με 2,3 εκατομμύρια νεκρούς και ακολουθεί η Κίνα με 1,8 εκατομμύρια νεκρούς. Στη συνέχεια ακολουθούν η Νιγηρία, η Ινδονησία και το Πακιστάν. Χαρακτηριστικό είναι πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 7η θέση με σχεδόν 200.000 θανάτους.
“Η έκθεση υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η μόλυνση αποτελεί μια παγκόσμια κρίση”, είπε η Ρέιτσελ Κούπκα, η εκτελεστική διευθύντρια της GAHP. “Δεν έχει σημασία πού μένεις. Η μόλυνση θα σε βρει”.
Τα ποσοστά των θανάτων που συνδέονται με τη μόλυνση του περιβάλλοντος ήταν υψηλότερα σε κάποιες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, με βασικές αιτίες την έλλειψη πόσιμου νερού και τον μολυσμένο αέρα. Χαρακτηριστικό είναι πως το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Βόρεια Κορέα είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους (287, 251 και 202 αντίστοιχα).
“Η Ινδία έχει αυξανόμενη μόλυνση από αυτοκίνητα και βιομηχανίες εξαιτίας της αστικής ανάπτυξης με τις πλημμελείς συνθήκες υγιεινής και τον μολυσμένο αέρα σε εσωτερικούς χώρους να παραμένουν στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος”, αναφέρει η έκθεση.