Μία απο τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις για την δομή του πλανήτη μας ανήκει σε μία γυναίκα. Την Inge Lehmann. Και όχι μόνο αυτό αλλά έγινε το 1936, μια εποχή όπου η μελέτη της σεισμολογίας δεν γινόταν με ευαίσθητους σεισμογράφους και τα στοιχεία για τους σεισμούς σε όλο τον κόσμο δεν καταχωρούνταν σε κανέναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Κι όμως η Inge Lehmann τα κατάφερε να ανακαλύψει μελετώντας τα σεισμικά κύματα ότι ο πυρήνας της γης δεν ήταν μια απλή καυτή σφαίρα αλλά αποτελείται από δύο τμήματα. Έναν εξωτερικό υγρό πυρήνα και έναν συμπαγή πυρήνα εντός του.
Όλα ξεκίνησαν το 1888 στην Δανία, όπου γεννήθηκε η Inge Lehmann. Ο πατέρας της, ένας ψυχολόγος που πίστευε ότι η κόρη του έπρεπε να έχει ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση με τους άνδρες την έστειλε σε ένα εξίσου προοδευτικό με τις ιδέες του σχολείο όπου αγόρια και κορίτσια αντιμετωπίζονταν ως ίσα. “Δεν αναγνώριζαν διαφορά ανάμεσα στο τι μπορούσε να καταφέρει στη διανόηση ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, πράγμα που ήταν εκπληκτικό αλλά που μου δημιούργησε αρκετές απογοητεύσεις στην μετέπειτα ζωή μου, όταν έπρεπε να αναγνωρίσω ότι αυτές οι ιδέες δεν ήταν αυτές που επικρατούσαν στον γενικό πληθυσμό” έλεγε η ίδια το 1980 σε συνέντευξή της.
Το 1906 περνά με διάκριση στο Πανεπιστήμιο της Κοπενχάγης και ξεκινά το ταξίδι της στην ανώτερη εκπαίδευση που θα ολοκληρωθεί το 1911 μετά από ένα πέρασμά της και απο το Πανεπιστήμιο του Cambridge.
To 1929 ενώ έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται ως σεισμολόγος και γεωλόγος έρχεται η μεγάλη στιγμή στην καριέρα της. Μελετώντας τον μεγάλο σεισμό που έγινε τότε στην Νέα Ζηλανδία έρχεται μπροστά στην ανακάλυψη του εσωτερικού πυρήνα της γης. Η εργασία της εκδίδεται το 1936 και ανατρέπει τα δεδομένα των επιστημών με τις οποίες ασχολείται.
Παρότι είναι περισσότερο γνωστή για την παραπάνω ανακάλυψη η ίδια δεν σταμάτησε εκεί. Το 1953 μετακομίζει στις Η.Π.Α. όπου συνεργάζεται Maurice Ewing και τον Frank Press σχετικά με τον φλοιό και τον μανδύα της Γης. Κατά τη διάρκεια των ερευνών της μαζί τους, ανακάλυψε ένα νέο δεδομένο, που λαμβάνει το ονομά της και είναι γνωστό ως σήμερα ως “ασυνέχεια Lehmann”.
Το όνομα της δίνεται επίσης σε ένα μετάλλιο, το Inge Lehmann Medal που η Αμερικανική Ένωση Γεωλόγων καθιέρωσε το 1997. Το μετάλιο δίνεται κάθε χρόνο σε επιστήμονες που “συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση για την δομή, την σύσταση και την δυναμική του πυρήνα και του μανδύα της γης”. Επίσης η ίδια καθιέρωσε ένα βραβείο με το όνομα της και δίνεται εκ περιτροπής κάθε χρόνο είτε σε έναν γεωλόγο είτε σε έναν ψυχολόγο, για να τιμήσει έτσι τον πατέρα της που υπήρξε ίσως η πιο σημαντική επιρροή στη ζωή της.
Η Inge Lehmann πέθανε σε ηλικία 105 ετών, έχοντας λάβει πολλά βραβεία κι έχοντας καταφέρει να διαψεύσει τις ιδέες της εποχής στην οποία μεγάλωσε και εργάστηκε για τις… περιορισμένες ικανότητες των γυναικών. Η “μοναδική Δανή σεισμολόγος” όπως χαρακτήριζε τον εαυτό της, άφησε πίσω της ένα έργο που εγγυάται πως το όνομα της δεν θα ξεχαστεί ποτέ.
Δείτε περισσότερα εδώ.