Κόσμος

Ινστιτούτο Ifo: Η χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής ιστορίας της απειλεί την Ευρώπη

Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις στην Ευρώπη από την κρίση του κορονοϊού σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου.

Κάνει λόγο για την «χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου» στην Ευρώπη και για ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων και προβλέπει συρρίκνωση της ανάπτυξης σε διψήφια ποσοστά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Κάθε μήνας με «λουκέτο» κοστίζει στις μεγαλύτερες χώρες περίπου 6% του ΑΕΠ τους, εξηγεί ο επικεφαλής του Ifo, Κλέμενς Φούεστ και αναδεικνύει ως σημαντικότερη προτεραιότητα την επαναλειτουργία της αγοράς με παράλληλη προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού. «Αν οι επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές για περισσότερο από έναν μήνα, οι απώλειές τους θα φθάσουν σύντομα σε διαστάσεις που είναι γνωστές μόνο από φυσικές και οικονομικές καταστροφές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποιεί ο οικονομολόγος.

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, το Ifo υπολογίζει ότι εάν η αγορά παραμείνει κλειστή επί τρεις μήνες, οι απώλειες για το ΑΕΠ της χώρας θα ξεπεράσουν το 20%. Για την Ιταλία, το Ινστιτούτο του Μονάχου προβλέπει ότι εφόσον τελικά η οικονομία μείνει εν μέρει κλειστή επί δύο μήνες το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,0-13,1%, ενώ εάν το «λουκέτο» διαρκέσει τρεις μήνες, η αντίστοιχη μείωση θα φτάσει το 11,2-19,1%. Στην Ισπανία, η οποία πλήττεται επίσης σοβαρά από τον κορονοϊό, δύο μήνες μερική αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων εκτιμάται ότι συνεπάγεται 8,1-13,8% μείωση του ΑΕΠ, ενώ τρεις μήνες σημαίνουν απώλειες 11,3-20,0%. Στην Γαλλία, οι δύο μήνες με την οικονομία εκτός λειτουργίας θα κοστίσουν μείωση της ανάπτυξης κατά 7,3-12,3%, ενώ οι τρεις μήνες 10,2-18,0%.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945