Κόσμος

Ινστιτούτο Ifo: Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και άλλο τους επόμενους μήνες στη Γερμανία – Δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια

Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περισσότερο τους επόμενους μήνες, προβλέπει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, με τις τιμές να ανεβαίνουν σε τρόφιμα και ενέργεια.

Ειδικότερα, το Ifo επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και άλλο, επειδή ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους, περισσότερες από εκείνες που έκαναν αυξήσεις τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα σημειώνει ότι ο δείκτης των τιμών αυξήθηκε στις 53,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 48,1 τον Αύγουστο. Ειδικά για τα τρόφιμα, ο δείκτης έφτασε στις 100 μονάδες από 96,9 τον Αύγουστο.

«Δυστυχώς αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι το κύμα του πληθωρισμού δεν πρόκειται να περιοριστεί σύντομα. Ειδικά σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, τα περιθώρια αύξησης δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί», τονίζει ο επικεφαλής των Προβλέψεων του Ifo, Τίμο Βολμερσχόιζερ.

Στο εμπόριο, οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους είναι τα ανθοπωλεία, τα καταστήματα με είδη φροντίδας κατοικιδίων, τα καταστήματα παιγνιδιών, τα βιβλιοχαρτοπωλεία και τα καταστήματα με παραφάρμακα, ενώ στη βιοτεχνία οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν τα είδη ένδυσης και τις ηλεκτρικές συσκευές.

Αυξήσεις αναμένονται, σύμφωνα με το Ifo και στις υπηρεσίες, κυρίως στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα εστίασης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ιστορία ζωής του Πάπα Φραγκίσκου: Αρνήθηκε τη χλιδή, λάτρευε τον Μαραντόνα και είχε σχεδιάσει την κηδεία του
Από τότε που έγινε πάπας το 2013, έβαλε στόχο να κάνει την Εκκλησία πιο ανοιχτή για όλους, δίνοντας ρόλους - κλειδιά σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών συντηρητικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 2
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1