Δώδεκα ανθρώπινους σκελετούς ηλικίας τουλάχιστον 2.000 χρόνων και εξαιρετικά διατηρημένα ταφικά δώρα από χαλκό, σίδηρο και κεραμικά, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία.
Ο αρχαίος τάφος από τον 4ο αιώνα π.Χ. βρέθηκε από αρχαιολόγους που εργαζόντουσαν στο πασίγνωστο και πανέμορφο τοπόσημο της Ιορδανίας, στο Θησαυροφυλάκιο «Khaznah».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αποστολή των αρχαιολόγων με επικεφαλής τον δρα Πιρς Πολ Κρίσμαν, μελετούσε επί πολλά χρόνια την εικασία πως οι δύο τάφοι που είχαν βρεθεί στην αριστερή πλευρά του μνημείου το 2003, δεν ήταν οι μόνοι υπόγειοι νεκρικοί θάλαμοι.
Με σκοπό να δώσουν απάντηση στο «αιώνιο» ερώτημά τους, η ομάδα του Κρίσμαν χρησιμοποίησε νωρίτερα φέτος ραντάρ διείσδυσης εδάφους ή γεωραντάρ, μια τεχνική με τη χρήση παλμών ραντάρ για την ανίχνευση υπόγειων αντικειμένων.
Οι έρευνες αποκάλυψαν ομοιότητες ανάμεσα στις 2 πλευρές και αυτή ήταν η μόνη απόδειξη που χρειάζονταν για να πάρουν την άδεια για ανασκαφές από την κυβέρνηση της Ιορδανίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Κρίσμαν επικοινώνησε με τον Τζος Γκέιτς, παρουσιαστή της εκπομπής «Expedition Unknown» του Discovery Channel λέγοντάς του «νομίζω ότι βρήκαμε κάτι».
Με την παρουσία κινηματογραφικού συνεργείου, η ομάδα ανέσκαψε τον τάφο τον Αύγουστο. Αν και οι περισσότεροι τάφοι που ανακαλύπτονται στην Πέτρα είναι άδειοι, ο συγκεκριμένος ταφικός θάλαμος ήταν γεμάτος με άθικτους ανθρώπινους σκελετούς και εξαιρετικά διατηρημένα ταφικά δώρα από χαλκό, σίδηρο και κεραμικά, σύμφωνα με το CNN.
«Ο άθικτος τάφος και τα ευρήματά του παράσχουν μια σπάνια εικόνα της ζωής των Ναβαταίων, αρχαίων Αράβων νομάδων που έζησαν στην έρημο κατά τη διάρκεια του τέταρτου αιώνα π.Χ. έως το 106 μ.Χ.», σύμφωνα με τον Κρίσμαν.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη. Στους δύο αιώνες που η Πέτρα ερευνάται από τους αρχαιολόγους, δεν έχει βρεθεί κάτι τέτοιο. Ακόμη και μπροστά σε ένα από τα πιο διάσημα τοπόσημα στον κόσμο, γίνονται ακόμη τεράστιες ανακαλύψεις», δήλωσε ο παρουσιαστής Γκέιτς.
Το Θησαυροφυλάκιο είναι πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών ετησίων και έχει χρησιμοποιηθεί ως κινηματογραφικό σκηνικό με πιο χαρακτηριστική την τοποθεσία του Αγίου Δισκοπότηρου στην ταινία του 1989 «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία».