Παρασκευή, 19 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ιός Ζίκα: Ο νέος Έμπολα; Τρομοκρατεί τον ΠΟΥ και απειλεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ιός Ζίκα: Ο νέος Έμπολα; Τρομοκρατεί τον ΠΟΥ και απειλεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας του ιού Ζίκα δεν επιβεβαιώνει απλά τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά προκαλεί και εικασίες για την τύχη των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να διεξαχθούν τον Αύγουστο στη Βραζιλία.

Αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ο ΠΟΥ παραδέχτηκε πως είναι πολύ πιθανό να υπάρχει σχέση του ιού Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, με τα περιστατικά μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς ανωμαλίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο. Και τελευταία στη Λατινική Αμερική υπάρχει “έκρηξη” τέτοιων κρουσμάτων.

Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πως ίσως ο Ζίκα να είναι ο νέος Έμπολα, ο ιός που πήρε χιλιάδες ζωές κυρίως στην Αφρική.

Στη Βραζιλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό Ζίκα, υπάρχουν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κρούσματα. Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση συνέστησε και επίσημα στις γυναίκες που περιμένουν παιδί να μην επισκέπτονται τη χώρα. Το μέγα ερώτημα είναι τι θα γίνει μέχρι τον Αύγουστο, όταν εκατομμύρια αθλητές, μέλη αποστολών και τουρίστες θα βρεθούν στη χώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ανησυχία υπάρχει και για εκείνους που βρίσκονται ήδη στη χώρα για το καρναβάλι του Ρίο.

Η Βραζιλία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τον Οκτώβριο, όταν εμφανίσθηκε στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας ένας ασυνήθιστα αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μικροκεφαλίας. Έκτοτε έχουν καταγραφεί 270 επιβεβαιωμένα κρούσματα μικροκεφαλίας και 3.448 ύποπτα κρούσματα, έναντι 147 το 2014.

Στην Ονδούρα, από τα μέσα Δεκεμβρίου υπάρχουν 3.700 κρούσματα. Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες έθεσε στη διάθεση του υπουργείου Υγείας ένα αρχικό ποσό ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του ιού.

Η Κολομβία, το Σαλβαδόρ, ο Ισημερινός, η Βραζιλία, η Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο έχουν ήδη συστήσει στις γυναίκες να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη για όσο καιρό χρειαστεί έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του Ζίκα.

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν επισημανθεί δεκάδες κρούσματα μόλυνσης από τον Ζίκα μεταξύ ανθρώπων που επιστρέφουν από ταξίδια στις πληγείσες χώρες. Την Κυριακή ένα ινδονησιακό ερευνητικό ινστιτούτο ανακοίνωσε πως βρήκε ένα κρούσμα θετικό στον ιό Ζίκα στη νήσο Σουμάτρα, προσθέτοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί στη χώρα “εδώ και κάποιο καιρό”.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού του είδους Aedes aegypti ή Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) και ο ΠΟΥ εξέφρασε φόβους για την αύξηση του αριθμού των κουνουπιών λόγω του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο από το 2015 και ευνοεί την κλιματική αλλαγή.

Ξεκινούν έρευνες για εμβόλιο

Η Sanofi Pasteur, το τμήμα εμβολίων του γαλλικού φαρμακευτικού ομίλου Sanofi, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα για να βρει ένα εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα. Η Sanofi επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι θα στηριχθεί “στην επιτυχία που είχαν εμβόλια που έχει παρασκευάσει κατά παρόμοιων ιών”, όπως αυτό κατά του δάγγειου πυρετού.

“Η Sanofi Pasteur ανταποκρίνεται στο κάλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του ιού Ζίκα, το οποίο αιτιολογείται από την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η νόσος και τον κίνδυνο των ιατρικών επιπλοκών”, δήλωσε ο Νίκολας Τζάκσον, διευθυντής του τμήματος Έρευνας του Sanofi Pasteur, το οποίο θα αναλάβει το σχέδιο για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του Ζίκα.

Σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα και, όπως προειδοποίησε ο ΠΟΥ την περασμένη εβδομάδα, ο ιός εξαπλώνεται με “εκρηκτικό τρόπο” στην Αμερική, όπου αναμένεται ότι θα υπάρξουν 3 με 4 εκατομμύρια κρούσματα το 2016.

Ωστόσο η παρασκευή ενός εμβολίου κατά του Ζίκα μπορεί να χρειαστεί χρόνια, όπως σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την αντιμετώπιση των Αλλεργιών και των Μολυσματικών Νόσων (NIAID) Άντονι Φάουσι, ο οποίος έκρινε ωστόσο ως πολλά υποσχόμενες τις σημερινές προσεγγίσεις στον τομέα της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε