Κόσμος

ΗΠΑ: Αίρεται η απαγόρευση εισόδου για πρόσφυγες από 11 χώρες

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήρε τη Δευτέρα την απαγόρευση εισόδου στην αμερικανική επικράτεια που είχε επιβάλει στους πρόσφυγες από 11 χώρες, κάνοντας όμως ταυτόχρονα πολύ πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις για την έγκριση της υποδοχής τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (Department of Homeland Security, DHS).

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε για ποιες χώρες πρόκειται, πάντως σύμφωνα με οργανώσεις που υπερασπίζονται τους πρόσφυγες πρόκειται για την Αίγυπτο, το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Μαλί, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, τη Συρία, την Υεμένη και τη Βόρεια Κορέα.

Η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι ενισχύεται η διάσταση των ελέγχων ασφάλειας στις διαδικασίες εντός των ορίων του αμερικανικού προγράμματος υποδοχής προσφύγων (USRAP), ιδίως η αυστηρότερη επαλήθευση των στοιχείων των αιτούντων άσυλο. Παράλληλα, θα ενημερώνονται τακτικά τόσο ο κατάλογος των λεγόμενων κρατών υψηλού κινδύνου, όσο και τα κριτήρια επιλογής προσφύγων.

Επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας

«Είναι απόλυτα κρίσιμο να γνωρίζουμε ποιος εισέρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες» της Αμερικής, εξήγησε η επικεφαλής του DHS, η Κίρστεν Νίλσεν. «Αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας θα κάνουν δυσκολότερο για εκείνους που έχουν κακόβουλους σκοπούς να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμά μας για τους πρόσφυγες και θα εγγυηθούν ότι θα υιοθετήσουμε μια προσέγγιση βασισμένη πολύ περισσότερο στην αξιολόγηση του κινδύνου για την προστασία της πατρίδας μας», πρόσθεσε η ίδια.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τον Οκτώβριο την αναστολή της απαγόρευσης της εισόδου προσφύγων, τέσσερις μήνες αφότου τέθηκε σε ισχύ στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά αμφιλεγόμενου διατάγματος για τη μετανάστευση.

Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε επίσης την περαιτέρω δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων τους οποίους θα υποδεχθούν οι ΗΠΑ το 2018. Στη χώρα θα μετεγκατασταθούν μόλις 45.000 πρόσφυγες φέτος, από 53.000 το 2017.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι τελευταίες επιθυμίες του Πάπα Φραγκίσκου και οι αλλαγές στο τελετουργικό της κηδείας του
Ο Ποντίφικας ζήτησε να μην εκτεθεί το σώμα του σε δημόσιο προσκύνημα, αλλά να μπει σε φέρετρο και να μην ταφεί στην κρύπτη του Βατικανού του Αγίου Πέτρου, αλλά σε κάποια εκκλησία της Ρώμης
Ο Πάπας Φραγκίσκος
Η τελευταία φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Ελλάδα: Το μήνυμα για τους μετανάστες και το «Πιστεύω» που είπε στα ελληνικά
Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε τη δεύτερη και εν τέλει την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τότε...
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα
Εκλογή νέου Πάπα: Το Κονκλάβιο, ο μαύρος ή άσπρος καπνός κι όλο το περίπλοκο τελετουργικό στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό
Οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν μυστικά τον υποψήφιό τους, γράφοντας το όνομά του σε ένα χαρτάκι και τοποθετώντας την ψήφο τους σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή ενός βωμού που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας
Καρδινάλιοι στο Βατικανό