Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα να εγκρίνουν μια νέα συμφωνία όπλων με την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται ο ιστότοπος Business Insider.
Η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν στην Τουρκία πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά είδη για τον υπάρχοντα στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ανέφερε η The Journal.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκτός από τη συμφωνία για πυραύλους και ανταλλακτικά, η Τουρκία ελπίζει χωριστά να υπογράψει μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία με τις ΗΠΑ, αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για 40 νέα αεροσκάφη F-16.
Η Τουρκία υπέβαλε αυτό το αίτημα τον Οκτώβριο, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει και αυτή τη συμφωνία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέφερε πρόσφατα ότι μια συμφωνία για τα F-16 με την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Συμμαχίας. Ωστόσο, οι προτεινόμενες συμφωνίες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν την αντίθεση από αρκετούς Αμερικανούς νομοθέτες που έχουν αντιρρήσεις για τις επιδόσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εντούτοις, η πρόοδος στις συμφωνίες θεωρείται σημαντική, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν απότομα τα εξοπλιστικά προγράμματα με την Τουρκία το 2017, αφού η Τουρκία αγόρασε ρωσικά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία και την εξαίρεσαν από το πρόγραμμα του Πενταγώνου σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, κάτι που είχε μεγάλο κόστος.
Οι πληροφορίες για τη συμφωνία ανταλλακτικών F-16 που αναφέρονται από την Wall Street Journal έρχονται καθώς η Τουρκία ελπίζει να αποκαταστήσει τη φήμη της στην Ουάσιγκτον, αξιοποιώντας στο έπακρο τον αυτοαποκαλούμενο ρόλο της ως ειρηνοποιού μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Ανώτατοι αξιωματούχοι από την Ουκρανία και τη Ρωσία έχουν συναντηθεί πολλές φορές για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η Ουκρανία και η Ρωσία δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στους όρους για κατάπαυση του πυρός.
Η Μόσχα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά τώρα διεξάγονται εξ αποστάσεως, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Σε μία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να υποστηρίξει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε στις 10 Μαρτίου τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του «εξέφρασε την εκτίμηση» για τις προσπάθειές του.
Σε μια άλλη κίνηση που θεωρείται ότι γίνεται δεκτή με ευχαρίστηση από τις ΗΠΑ, η Τουρκία προμήθευσε στην Ουκρανία με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 πριν και μετά την εισβολή της Ρωσίας, τα οποία έκτοτε χρησιμοποιούνται στα ρωσικά στρατεύματα.
Ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία ξεκίνησαν εκ νέου τον αδρανοποιημένο «στρατηγικό διάλογο», υπενθύμισε η Wall Street Journal.
Τον Οκτώβριο πάντως, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία να μην αγοράσει ξανά ρωσικά όπλα μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Συνεχίζουμε να το κάνουμε σαφές στην Τουρκία για το ποιες θα είναι οι συνέπειες αν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση», είπε τότε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν στους δημοσιογράφους.
Πηγή: businessinsider.com