Κόσμος

ΗΠΑ: Ανεστάλησαν οι εμβολιασμοί κρατουμένων στο Γκουαντάναμο

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι ανέστειλε το σχέδιό του για τον εμβολιασμό των κρατουμένων του Γκουαντάναμο εναντίον του κορονοϊού.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από αντιδράσεις για την έλλειψη εμβολίων για ιατρικό προσωπικό, ηλικιωμένους και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες στις ΗΠΑ.

«Κανένας κρατούμενος του Γκουαντάναμο δεν έχει εμβολιαστεί», ανέφερε σε tweet του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.«Παύουμε το σχέδιο, καθώς επανεξετάζουμε τα πρωτόκολλα. Πne quarantaiαραμένουμε δεσμευμένοι στις υποχρεώσεις μας να διατηρούμε τους στρατιώτες μας ασφαλείς», πρόσθεσε.

Η αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, φιλοξενεί κρατούμενους που συνδέονται με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», συμπεριλαμβανομένου του Πακιστανού Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ του αυτοαποκαλούμενου εγκέφαλου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο φιλοξενεί σήμερα περίπου 40 κρατούμενους, 26 από τους οποίους θεωρούνται πολύ επικίνδυνοι για να απελευθερωθούν, αλλά οι νομικές διαδικασίες διαιωνίζονται λόγω της πολυπλοκότητας των υποθέσεων τους.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού θα χορηγηθούν σε κρατούμενους στο Γκουαντάναμο που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Αμέσως, Αμερικανοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δήλωσαν εξοργισμένοι.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν μας είπε ότι έχει ένα σχέδιο να νικήσει τον ιό (…). Δεν μας είπε ότι σκόπευε να εμβολιάσει τρομοκράτες πριν από τους περισσότερους Αμερικανούς», είπε με tweet του.

Η Ρεπουμπλικανή βουλευτίνα Ελίζ Στέφανικ από την πλευρά της τόνισε: «Είναι απαράδεκτο και αντι-αμερικανικό για τον πρόεδρο Μπάιντεν να επιλέγει να δίνει προτεραιότητα στον εμβολιασμό τρομοκρατών του Γκουαντάναμο από ηλικιωμένους Αμερικανούς ή βετεράνους».

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο στον κόσμο από την πανδημία της Covid-19, καταγράφοντας σχεδόν 26 εκατομμύρια κρούσματα και 436.000 θανάτους.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να εμβολιάσει 100 εκατομμύρια Αμερικανούς τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρικής του θητείας, αλλά η διαδικασία κωλυσιεργεί λόγω τεχνικών δυσκολιών και ελλείψεις εμβολίων.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους υγείας, από τις 50 εκατομμύρια δόσεις που έχουν ήδη διανεμηθεί στη χώρα, έχουν χορηγηθεί λιγότερο από 30 εκατομμύρια δόσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι τελευταίες επιθυμίες του Πάπα Φραγκίσκου και οι αλλαγές στο τελετουργικό της κηδείας του
Ο Ποντίφικας ζήτησε να μην εκτεθεί το σώμα του σε δημόσιο προσκύνημα, αλλά να μπει σε φέρετρο και να μην ταφεί στην κρύπτη του Βατικανού του Αγίου Πέτρου, αλλά σε κάποια εκκλησία της Ρώμης
Ο Πάπας Φραγκίσκος
Η τελευταία φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Ελλάδα: Το μήνυμα για τους μετανάστες και το «Πιστεύω» που είπε στα ελληνικά
Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε τη δεύτερη και εν τέλει την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τότε...
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα
Εκλογή νέου Πάπα: Το Κονκλάβιο, ο μαύρος ή άσπρος καπνός κι όλο το περίπλοκο τελετουργικό στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό
Οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν μυστικά τον υποψήφιό τους, γράφοντας το όνομά του σε ένα χαρτάκι και τοποθετώντας την ψήφο τους σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή ενός βωμού που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας
Καρδινάλιοι στο Βατικανό