Site icon NewsIT
12:22 | 29.06.17

ΗΠΑ: Απαγορεύουν δια… νόμου τη χρήση του Kaspersky!

ΗΠΑ: Απαγορεύουν δια… νόμου τη χρήση του Kaspersky!
Newsit Newsroom

Μια πρόταση νόμου για προμήθειες άμυνας στην αμερικανική Γερουσία περιλαμβάνει απαγόρευση της χρήσης προϊόντων της εταιρείας Kaspersky Lab, της οποίας η έδρα είναι στη Μόσχα, λόγω φόβων ότι η εταιρεία είναι ευάλωτη σε "επιρροή από τη ρωσική κυβέρνηση", ανακοίνωσαν Αμερικανοί γερουσιαστές. Και αυτό μία ημέρα μετά από εξέταση αρκετών υπαλλήλων της εταιρείας από το FBI.

Πράκτορες του FBI επισκέφθηκαν, την Τρίτη (27.06.2017) τα σπίτια υπαλλήλων της Kaspersky σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ, παρόλο που δεν εκδόθηκαν εντάλματα έρευνας, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας διότι δεν είχαν άδεια να συζητήσουν το θέμα.

Το λογισμικό της εταιρείας, που προστατεύει υπολογιστές από ιούς, είναι δημοφιλές στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν την εταιρεία ύποπτη εδώ και χρόνια για διασυνδέσεις με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Kaspersky Lab επιβεβαίωσε με δήλωσή της ότι πράκτορες του FBI είχαν “σύντομες συναλλαγές” με μερικούς υπαλλήλους της στις ΗΠΑ, συζητήσεις τις οποίες η εταιρεία περιέγραψε ως συζητήσεις δέουσας επιμέλειας. Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι συνεντεύξεις υπαλλήλων ακολουθήθηκαν από τη δημοσιοποίηση της πρότασης νόμου για προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων που ενέκρινε η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, με την οποία θα απαγορεύεται η χρήση λογισμικών περιβαλλόντων (platforms) της Kaspersky στο υπουργείο Άμυνας γιατί η εταιρεία “μπορεί να είναι ευάλωτη σε επιρροή από τη ρωσική κυβέρνηση”, σύμφωνα με περίληψη της νομοθεσίας.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζιν Σαχίν, η οποία τροποποίησε το προσχέδιο προμηθειών ώστε να περιλάβει και την απαγόρευση, είπε σε δήλωσή της ότι “οι διασυνδέσεις μεταξύ της Kaspersky Lab και του Κρεμλίνου είναι πολύ ανησυχητικές”.

Η άποψη ότι η εταιρεία “δεν μπορεί να τύχει εμπιστοσύνης να προστατέψει κρίσιμα έργα υποδομής, ιδιαίτερα συστήματα υπολογιστών τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας”, είναι διάσπαρτη στο Κογκρέσο και μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ, τόνισε η Σαχίν.

Για να ισχύσει το νομοσχέδιο, πρέπει να ψηφιστεί στις ολομέλειες Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων και να υπογραφεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε απάντηση των προβληματισμών των μελών του Κογκρέσου, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιεβγκένι Κασπέρσκι, είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν μέσω του Reddit, ότι είναι πρόθυμος να εμφανιστεί στη Γερουσία για να απαλείψει κάθε αμφιβολία για τα προϊόντα της επιχείρησής του.

Η εταιρεία έχει επανειλημμένως πει ότι δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε κυβέρνηση και ότι οι κατηγορίες περί υποστήριξης της ρωσικής κατασκοπείας μέσω των προϊόντων της είναι αβάσιμες.

Σε δήλωσή της, την Τετάρτη, ανέφερε ότι “η Kaspersky Lab πιστεύει πως είναι παντελώς απαράδεκτο ότι η εταιρεία κατηγορείται άδικα χωρίς καμία συγκεκριμένη απόδειξη να υποστηρίζει αυτούς τους ψεύτικους ισχυρισμούς”. Είπε πως στην εικοσάχρονη ιστορία της, έχει συμμορφωθεί με “τις βέλτιστες δεοντολογικές πρακτικές για επιχειρήσεις”.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η εταιρεία και ο πρόεδρός της διατηρούν στενές σχέσεις με πολιτικά στελέχη και αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας τουλάχιστον από το 2012, όταν μια σειρά μεγάλων αλλαγών στα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας έφερε νέα μέλη που είχαν σχέση με τις τρεις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας, είπε αξιωματούχος των ΗΠΑ και γνώστης των ερευνών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version