Πέμπτη, 12 Σεπτ.
26oC Αθήνα

ΗΠΑ: Απειλές για βόμβες στο Οχάιο μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι οι μετανάστες τρώνε κατοικίδια

ΗΠΑ: Απειλές για βόμβες στο Οχάιο μετά τις  δηλώσεις Τραμπ ότι οι μετανάστες τρώνε κατοικίδια
Φωτογραφίες: Reuters

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι μετανάστες στο Οχάιο τρώνε τα κατοικίδια των πολιτών, σήμανε σήμερα (12.09.2024) συναγερμός για απειλές για βόμβες σε κτίρια της περιοχής.

«Λόγω απειλής για βόμβα σε πολλά κτίρια υπηρεσιών σε όλο το Σπρίνγκφιλντ στο Οχάιο, το Δημαρχείο έκλεισε σήμερα» ανέφερε η δημοτική αρχή μέσω των social media, ως αποτέλεσμα των όσων επανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμο περί γατοφαγίας από μετανάστες.

Δεν διευκρινίστηκε πάντως αν η απειλή για βόμβα υποκινήθηκε από τις δηλώσεις του Τραμπ.

Πολλά περιπολικά ήταν σταθμευμένα έξω από το δημαρχείο, αλλά δεν υπήρχε κάποια ένδειξη αναστάτωσης στο σημείο.

Η πόλη των 62.000 κατοίκων βρέθηκε στο φως των προβολέων αφού Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Τραμπ, ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι οι μετανάστες εκεί τρώνε κατοικίδια, όπως σκύλους και γάτες. Ο δήμος το διέψευσε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία καταγγελία για κανέναν.

Περίπου 15.000 Αϊτινοί μετανάστες έφτασαν στην πόλη τα τελευταία χρόνια, δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία, ωστόσο ταυτόχρονα τα σχολεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες δέχονται μεγάλη πίεση. Οι μισθοί αυξήθηκαν και οι τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα.

Οι ηγέτες της κοινότητας των Αϊτινών λένε ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους αφού ο Τραμπ είπε, στο debate της Τρίτης (10.09.2024) με την Κάμαλα Χάρις, ότι «τρώνε τα σκυλιά, οι άνθρωποι που ήρθαν, τρώνε τις γάτες» στο Σπρίνγκφιλντ.

Η φήμη αυτή φαίνεται ότι έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε αναρτήσεις στα social media που ισχυρίζονταν ότι οι μετανάστες έφαγαν τα κατοικίδια που αγνοούνταν. Η γυναίκα που έκανε την ανάρτηση, η Έρικα Λι, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το έγραψε αφού το άκουσε από μια γειτόνισσα. Η γειτόνισσα, η Κίμπερλι Νιούτον, είπε ότι το άκουσε από έναν φίλο, ο οποίος το άκουσε από έναν άλλο φίλο, ο οποίος το είχε ακούσει από έναν γνωστό του. Δεν είναι σαφές αν το πρόσωπο αυτό είχε δει αυτοπροσώπως κάποιο συμβάν.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο Τζ.Ντ. Βανς, που εκπροσωπεί το Οχάιο στη Γερουσία, επανέλαβε και αυτός την αστήρικτη κατηγορία για τους Αϊτινούς μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται νόμιμα στις ΗΠΑ και έχουν άδεια εργασίας. Σήμερα, είπε ότι οι Αϊτινοί μετανάστες υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στο Σπρίνγκφιλντ. «Σε κοινότητες όπως το Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, όπου έχουν έρθει 20.000 Αϊτινοί, το κόστος στέγασης είναι δυσβάστακτο, οι μεταδοτικές ασθένειες αυξάνονται και ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει μια καλή ζωή σε αυτή τη μικρή πόλη του Οχάιο», είπε στο CNBC.

Μια μελέτη του 2021, του φιλελεύθερου Cato Institute διαπίστωσε ότι οι Αϊτινοί μετανάστες είναι πιο πιθανό να βρουν δουλειά από τους Αμερικανούς που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και, επίσης, είναι πιο πιθανόν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις