Site icon NewsIT

ΗΠΑ: Απετράπη τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό κέντρο της Νέας Υόρκης – 20χρονος στόχευε σε μαζική σφαγή

07.09.2024 | 08:02
ΗΠΑ: Απετράπη τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό κέντρο της Νέας Υόρκης – 20χρονος στόχευε σε μαζική σφαγή

Μια τρομοκρατική επίθεση απέτρεψαν οι αρχές των ΗΠΑ σε βάρος Εβραίων της Νέας Υόρκης που σχεδιαζόταν να διαπραχθεί την 7η Οκτωβρίου στο όνομα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από Πακιστανό που μένει στον Καναδά, ο οποίος έχει συλληφθεί.

Ο νεαρός, 20 ετών, που ονομάζεται «Μουχάμαντ Σάχζεμπ Χαν» και χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Σάζεμπ Τζαντούν» προσπάθησε να μπει στις ΗΠΑ «για να διαπράξει μαζική σφαγή σε εβραϊκό κέντρο της Νέας Υόρκης» για να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη.

αλλά «συνελήφθη την 4η Σεπτεμβρίου στον Καναδά κατόπιν αιτήματος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας» του Μανχάταν, αποκαλύπτει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ο κατηγορούμενος φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση περίπου στις 7 Οκτωβρίου με στόχο να σφαγιάσει, στο όνομα του ΙΚ, όσο περισσότερους Εβραίους ήταν δυνατόν», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) Κρίστοφερ Ρέι, ο νεαρός Πακιστανός ήταν «αποφασισμένος να σκοτώσει εβραίους εδώ στις ΗΠΑ, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη φρικιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ» την 7η Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με την έρευνα του FBI και της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, ο κ. Χαν, κάτοικος Καναδά, προσπάθησε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου «είχε πρόθεση να διαπράξει με αυτόματα και ημιαυτόματα όπλα μαζική σφαγή σε ένδειξη υποστήριξης του ΙΚ εναντίον εβραϊκού κέντρου στο Μπρούκλιν», το ένα από το πέντε διαμερίσματα της πολυπολιτισμικής μεγαλούπολης των ΗΠΑ, της χώρας όπου ζουν οι περισσότεροι εβραίοι στον κόσμο μετά το Ισραήλ, περίπου έξι εκατομμύρια.

Ο νεαρός είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τον περασμένο Νοέμβριο, ιδίως εξαιτίας μηνυμάτων του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κρυπτογραφημένων επικοινωνιών του και της «διανομής βίντεο και γραπτής προπαγάνδας του ΙΚ», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Γκάρλαντ δήλωσε «βαθιά ευγνώμων στους καναδούς εταίρους (του) διότι έδρασαν με ταχύτητα κι έθεσαν τον κατηγορούμενο υπό κράτηση».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version