Κόσμος

ΗΠΑ: Απότομη αύξηση της παιδικής θνησιμότητας μετά την απαγόρευση της άμβλωσης

Απότομη αύξηση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην παιδική θνησιμότητα, κυρίως εξαιτίας συγγενών ανωμαλιών, μετά την κατάργηση από το Ανώτατο Δικαστήριο της εγγύησης του δικαιώματος στην άμβλωση, σύμφωνα με νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα (21.10.2024), ενώ δεν απομένουν παρά δυο εβδομάδες ως τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Βάζοντας τέλος στο δικαίωμα αυτό, που αναγνωριζόταν επί μισό αιώνα στις γυναίκες, τον Ιούνιο του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο, με καθαρή συντηρητική πλειοψηφία έπειτα από τους διορισμούς τριών δικαστών από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021), έδωσε στις πολιτείες τη δικαιοδοσία να νομοθετήσουν για τις αμβλώσεις εκτοξεύοντας με αυτό τον τρόπο την παιδική θνησιμότητα.

Τουλάχιστον είκοσι από αυτές επέβαλαν έκτοτε αυστηρούς περιορισμούς ή απαγόρευσαν εντελώς τις επεμβάσεις τεχνητής διακοπής της εγκυμοσύνης.

Το ζήτημα απασχολεί, σε αξιοσημείωτο βαθμό, τη φετινή προεκλογική εκστρατεία. Την 5η Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες καλούνται να αποφανθούν επίσης για την εγγύηση του δικαιώματος στην άμβλωση σε όχι λιγότερες από δέκα πολιτείες.

Η νέα μελέτη, που εκπονήθηκε από τη Μαρία Γκάλο και την Παρβάτι Σιγκ του πανεπιστημίου του Οχάιο κι αναρτήθηκε στην ψηφιακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης JAMA Pediatrics, αναλύει στοιχεία βάσης δεδομένων για τις συνέπειες των περιορισμών στην άμβλωση. Τα ευρήματα συνάδουν με άλλες δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος, αποκλειστικά για την πολιτεία Τέξας, όπου πλέον η άμβλωση είναι απόλυτα απαγορευμένη, ακόμη και σε περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη είναι συνέπεια αιμομιξίας ή βιασμού.

Τους μήνες που ακολούθησαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, «η παιδική θνησιμότητα στις ΗΠΑ ήταν πολύ πιο υψηλή απ’ ό,τι θα αναμέναμε», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρία Γκάλο, καθηγήτρια επιδημιολογίας εξειδικευμένη στην αναπαραγωγική υγεία.

Τον Οκτώβριο του 2022, τον Μάρτιο του 2023 και τον Απρίλιο του 2023, ο δείκτης παιδικής θνησιμότητας ήταν 7% υψηλότερος από τον συνήθη σε εθνική κλίμακα, με 247 επιπλέον θανάτους κάθε έναν από τους συγκεκριμένους μήνες. Στην πλειονότητά τους, οι θάνατοι αποδόθηκαν σε συγγενείς ανωμαλίες.

Πρόκειται για «περιπτώσεις στις οποίες, πριν από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα ήταν δυνατό να γίνουν αμβλώσεις μάλλον, παρά να ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη και (οι γονείς) να βιώσουν τον θάνατο του παιδιού τους», τόνισε η κυρία Γκάλο.

Το επόμενο στάδιο για τις δύο ερευνήτριες θα είναι να εξακριβώσουν αν η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε σε όλες τις πολιτείες, ή ήταν επικεντρωμένη σ’ εκείνες που επέβαλαν περιορισμούς στην πρόσβαση στην άμβλωση.

«Υπάρχει ευρύτερος ανθρώπινος απολογισμός που πρέπει να λάβουμε υπόψη, συνυπολογίζοντας τις συνέπειες για την ψυχική υγεία» όταν δεν επιτρέπεται σε γυναίκες να κάνουν άμβλωση, όταν αναγκάζονται «να ολοκληρώσουν εγκυμοσύνη κατά την οποία το έμβρυο παρουσιάζει θανατηφόρα συγγενή ανωμαλία», σημείωσε η Παρβάτι Σιγκ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα