Κόσμος

Οι ΗΠΑ καταβάλουν αποζημίωση 144,5 εκατ. δολαρίων στα θύματα του μακελειού σε εκκλησία του Τέξας

Αποζημίωση ύψους 144,5 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα μιας σφαγής που διέπραξε το 2017 ένας πρώην στρατιωτικός μέσα σε εκκλησία στο Τέξας δέχτηκε να καταβάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. 

Συγκεκριμένα ο Ντέβιν Κέλι σκότωσε 26 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 22. Συνέπεια αυτού ήταν περισσότεροι από 75 ενάγοντες είχαν στραφεί κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι δεν εμπόδισε τον δράστη να αποκτήσει πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα.

Ο Κέλι, ένας πρώην δεκανέας, ηλικίας 26 ετών, είχε καταδικαστεί το 2012 από στρατοδικείο για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του και του παιδιού της. Είχε επίσης εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική την εποχή που υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία, επειδή απείλησε να σκοτώσει τους ανωτέρους του.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει σε όσους έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία να αγοράζουν πυροβόλα όπλα. Όπως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν μεταβίβασε τον φάκελό του στην ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία είναι αρμόδια να ελέγχει το ποινικό μητρώο των αγοραστών όπλων. Ο Κέλι κατάφερε έτσι να φτιάξει ένα οπλοστάσιο. Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017, οπλισμένος με ένα τυφέκιο εφόδου AR-15, μπήκε σε μια εκκλησία Βαπτιστών της κωμόπολης Σάδερλαντ Σπρινγκς του Τέξας και άνοιξε πυρ. Η εκκλησία ήταν γεμάτη με πιστούς, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, καθώς ήταν σε εξέλιξη η λειτουργία.

Λίγο αργότερα, αφού προηγήθηκε καταδίωξη από την αστυνομία, ο Ντέβιν Κέλι αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και πέθανε.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάνθηκε το 2021 ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί εν μέρει υπεύθυνη για τη σφαγή και την καταδίκασε να καταβάλει αποζημίωση 230 εκατ. δολαρίων στους ενάγοντες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε έφεση.

Με τη σημερινή συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από δικαστήριο, μπαίνει τέλος στη δικαστική διαμάχη.

«Καμία λέξη και κανένα χρηματικό ποσό δεν θα μπορέσουν ποτέ να μετριάσουν την τραγωδία του Σάδερλαντ Σπρινγκς», σχολίασε η Βανίτα Γκούπτα, υψηλόβαθμη αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όμως έτσι «κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο για τα θύματα αυτού του αδιανόητου εγκλήματος», πρόσθεσε.

Το 2022 η κυβέρνηση δέχτηκε να καταβάλει 127,5 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα της σφαγής στο λύκειο Πάρκλαντ, στη Φλόριντα. Οι 40 ενάγοντες κατηγορούσαν το FBI ότι αγνόησε δύο πληροφοριοδότες που είχαν προειδοποιήσει τις αρχές για την επικινδυνότητα του δράστη. Το 2021 οι συγγενείς εννέα Αφροαμερικανών, που σκοτώθηκαν μέσα σε εκκλησία στο Τσάρλεστον το 2015 από έναν υπέρμαχο της ανωτερότητας της λευκής φυλής, αποζημιώθηκαν με το ποσό των 88 εκατ. δολαρίων.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το απόρρητο έγγραφο στον Πούτιν για το σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία και οι 3 απαιτήσεις της Ρωσίας για να δεχτεί την εκεχειρία
Το σχέδιο της Ρωσίας να υπονομεύσει την ειρήνη στην Ουκρανία αποκαλύπτει η Washington Post ενώ το Reuters παρουσιάζει τις τρεις απαιτήσεις της Μόσχας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στο Κουρσκ
Βραζιλιάνα με 20 πλαστικές κρατήθηκε στο αεροδρόμιο επειδή δεν την αναγνώριζαν στο διαβατήριό της – «Και η τελειότητα έχει το τίμημά της»
Η 35χρονη από τη Βραζιλία περίμενε για 40 ολόκληρα λεπτά στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο μέχρι οι αστυνομικοί να πειστούν πως πρόκειται για το ίδιο άτομο
Η 35χρονη Βραζιλιάνα
Η ακτινογραφία του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία – Ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ και τα κόκκινα σημεία της πρότασης
Τις εγγυήσεις ασφάλειας που ζητά διακαώς ο Ζελένσκι και τα οφέλη για τις ΗΠΑ στην περίπτωση που επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία αναλύει το BBC
Πολίτες φορούν μάσκες του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν σε διαδήλωση