Site icon NewsIT

ΗΠΑ: Ασθενής μολύνθηκε από την γρίπη των πτηνών χωρίς να έρθει σε επαφή με ζώο

07.09.2024 | 09:32
ΗΠΑ: Ασθενής μολύνθηκε από την γρίπη των πτηνών χωρίς να έρθει σε επαφή με ζώο

FILE PHOTO: An employee of the vaccine company Bavarian Nordic works in a laboratory of the company in Martinsried near Munich, Germany, May 24, 2022. REUTERS/Lukas Barth/File Photo

Ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ το γεγονός ότι ασθενής επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις πως έχει μολυνθεί από την γρίπη των πτηνών χωρίς να έχει καμιά γνωστή επαφή με ζώο-φορέα, περίπτωση χωρίς προηγούμενο στη χώρα.

Ως χθες, τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που είχαν εντοπιστεί στις ΗΠΑ είχαν σύνδεση με τον κτηνοτροφικό ή πτηνοτροφικό κόσμο.

Όμως η εισαγωγή την 22η Αυγούστου εγείρει ερωτήματα για τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες ζήτησαν να διενεργηθούν επιπρόσθετες εξετάσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν πως πράγματι επρόκειτο για κρούσμα της γρίπης των πτηνών, ανέφεραν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) και οι τοπικές υγειονομικές αρχές της συγκεκριμένης κεντρικής αμερικανικής πολιτείας.

«Δεν έχει εντοπιστεί καμιά περίπτωση μετάδοσης σε στενή επαφή (του ασθενούς)», διευκρίνισαν τα CDC.

Πρόκειται για το 14ο κρούσμα που εντοπίζεται στις ΗΠΑ φέτος και το πρώτο στο οποίο ο ασθενής δεν είχε γνωστή επαφή με μολυσμένο ζώο ή πτηνό.

Από την άνοιξη έχει εκδηλωθεί επιδημία της γρίπης των πτηνών στη χώρα, με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά: η ασθένεια, που πάνω απ’ όλα πλήττει εκτρεφόμενα και άγρια πτηνά, πλέον εξαπλώνεται στις αγελάδες. Το πρώτο κρούσμα, στο Τέξας, στις νότιες ΗΠΑ, ανακοινώθηκε την 1η Απριλίου. Ήταν η πρώτη γνωστή περίπτωση παγκοσμίως που μεταδόθηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών από αγελάδα σε άνθρωπο.

Ωστόσο δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα της ασθένειας σε αγελάδες που εκτρέφονται κυρίως για το γάλα τους στο Μιζούρι.

Ειδικοί ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό θηλαστικών που μολύνονται από την ασθένεια, παρά το γεγονός πως τα κρούσματα σε ανθρώπους παραμένουν λιγοστά. Ο λόγος που ανησυχούν είναι ότι η ευρεία διάδοση διευκολύνει την μετάλλαξη του ιού, που μπορεί προοδευτικά να αποκτήσει χαρακτηριστικά που θα έκαναν ευκολότερη τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο κίνδυνος για τον πληθυσμό «παραμένει χαμηλός», καθησύχασαν πάντως χθες τα CDC, που ως αυτό το στάδιο δεν αλλάζουν τις συστάσεις τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version