Κόσμος

ΗΠΑ: Αθώοι οι δύο αστυνομικοί για το θάνατο Αφροαμερικανού στην Ατλάντα

Δύο λευκοί αστυνομικοί απαλλάχθηκαν χθες, Τρίτη, από τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί επειδή πυροβόλησαν και σκότωσαν τον αφροαμερικανό Ρεϊσάρντ Μπρουκς το 2020 στην Ατλάντα, την ώρα που μια άλλη αστυνομικός δήλωνε ένοχη σε μια αντίστοιχη υπόθεση.

Ο Ρεϊσάρντ Μπρουκς, 27 ετών, υπέκυψε στα τραύματά του στις 12 Ιουνίου 2020 στην Ατλάντα, αφού ο αστυνομικός Γκάρετ Ρόλφι τον πυροβόλησε έπειτα από αντιπαράθεση. Εναντίον του Ρόλφι είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για «ανθρωποκτονία» και εναντίον του συναδέλφου του Ντέβιν Μπρόσναν για «επίθεση και παραβίαση του όρκου του».

Ο θάνατος του Μπρουκς, μερικές εβδομάδες από αυτόν του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη από άλλο λευκό αστυνομικό, προκάλεσε διαδηλώσεις στην Ατλάντα και οδήγησε στην παραίτηση της επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης.

Το περιστατικό

Το περιστατικό σημειώθηκε αφού δύο αστυνομικοί εκλήθησαν για να απομακρύνουν τον Μπρουκς, ο οποίος κοιμόταν μέσα στο αυτοκίνητό του στον χώρο στάθμευσης ενός εστιατορίου Wendy’s.

Ο νεαρός άνδρας, που ήταν σε κατάσταση μέθης, συνεργάστηκε επί μισή ώρα με τους αστυνομικούς, προτού η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, όταν προσπάθησαν να του βάλουν χειροπέδες. Τότε ο Μπρουκς άρπαξε το τέιζερ ενός από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να διαφύγει. Έστρεψε το τέιζερ εναντίον του Ρόλφι, ο οποίος τον πυροβόλησε δύο φορές στην πλάτη.

Ο εισαγγελέας που είχε διοριστεί ειδικά για την υπόθεση αυτή, ο Πίτερ Σκανταλάκις, δήλωσε χθες ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως λόγω της «γρήγορης εξέλιξης των γεγονότων», η αντίδραση του αστυνομικού ήταν «αντικειμενικά λογική» και ότι πρέπει να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον των δύο μελών της αστυνομίας.

Δικηγόροι της χήρας του Μπρουκς επέκριναν την απόφαση αυτή και ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να προσφύγουν ξανά στη δικαιοσύνη, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο FOX5. Από την πλευρά της η αμερικανική οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων NAACP ζήτησε η υπόθεση να εξεταστεί από συμβούλιο ενόρκων.

Ένοχη η αστυνομικός Κέλι Γκούντλετ

Επίσης χθες, σε μια ξεχωριστή υπόθεση, μία αστυνομικός παραδέχθηκε ότι παρείχε ψευδείς πληροφορίες με στόχο να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, η εκτέλεση του οποίου οδήγησε στον θάνατο της Αφροαμερικανίδας Μπριόνα Τέιλορ.

Η Κέλι Γκούντλετ, η οποία έχει πλέον παραιτηθεί από την αστυνομία, παραδέχθηκε ότι «παραποίησε» μαζί με έναν άλλο συνάδελφό της το αίτημα για τη διεξαγωγή έρευνας που δόθηκε προς έγκριση σε δικαστή και ότι στη συνέχεια είπε ψέματα «για να καλύψει τις αρχικές ψευδείς της δηλώσεις». Κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων.

Στις 13 Μαρτίου 2020 τρεις αστυνομικοί στην πόλη Λούιβιλ, τη μεγαλύτερη του Κεντάκι, εισέβαλαν τη νύχτα στο σπίτι της 26χρονης Μπριόνα Τέιλορ χωρίς να χτυπήσουν την πόρτα και να ενημερώσουν ότι είναι μέλη της αστυνομίας στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση ναρκωτικών που αφορούσε τον πρώην σύντροφό της.

Ο τότε σύντροφός της Κένεθ Γουόκερ πίστεψε ότι στο σπίτι εισέβαλαν κλέφτες και πυροβόλησε εναντίον τους με όπλο το οποίο είχε νόμιμα στην κατοχή του. Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά και η Τέιλορ δέχθηκε περίπου 20 σφαίρες.

Ο θάνατος της νεαρής δεν είχε προκαλέσει την προσοχή της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ μέχρι αυτόν του Φλόιντ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοβαρή εμπλοκή στην τήρηση της εκεχειρίας στη Γάζα - Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τη Χαμάς ότι δεν τηρεί την υποχρέωσή της να δώσει τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερώσει σήμερα. Τρεις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα
Γάζα: Σοβαρή εμπλοκή στην τήρηση της εκεχειρίας – Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Θρίλερ δίχως τέλος στη Γάζα - «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν»
Η Χαμάς διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων των ομήρων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση οφείλεται σε «τεχνικούς» λόγους
Ισραήλ: «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν» λέει ο Νετανιάχου