Δύο άνδρες που καταδικάστηκαν το 1966 για τη δολοφονία, έναν χρόνο νωρίτερα, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα και ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών Μάλκολμ Χ, θα αθωωθούν, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.
Ο Μάλκολμ Χ ήταν ο εκπρόσωπος του Έθνους του Ισλάμ, μιας μουσουλμανικής οργάνωσης που κήρυττε τον διαχωρισμό μαύρων και λευκών. Αγωνίστηκε μέσα από τις τάξεις της οργάνωσης για πάνω από δέκα χρόνια, αλλά το 1964 ήρθε σε ρήξη και αποχώρησε. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Νέα Υόρκη λίγους μήνες αργότερα, ενώ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει μια ομιλία στο Όνταμπον Μπόλρουμ. Τρία μέλη του Έθνους του Ισλάμ καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του.
Από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Σάιρους Βανς Τζούνιορ έγινε γνωστό ότι αύριο Πέμπτη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο «την ακύρωση της άδικης καταδίκης δύο προσώπων για τον φόνο του Μάλκολμ Χ». «Οι άνδρες αυτοί δεν είχαν πρόσβαση στη δικαιοσύνη που τους άξιζε», σχολίασε ο εισαγγελέας μιλώντας στην εφημερίδα New York Times.
Ο Βανς ζήτησε συγγνώμη, εκ μέρους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, οι οποίες απογοήτευσαν τις οικογένειες των δύο κατηγορουμένων, του Μουχάμαντ Αζίζ και του Χαλίλ Ισλάμ.
Μια έρευνα που έκαναν από κοινού εδώ και σχεδόν δύο χρόνια η εισαγγελία και οι δικηγόροι των δύο ανδρών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου απέκρυψαν σημαντικές αποδείξεις που, εάν τις είχαν παρουσιάσει, πιθανότατα θα οδηγούσαν στην απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων, σύμφωνα με τη NYT.
Ορισμένοι ιστορικοί επέμεναν ότι καταδικάστηκαν οι λάθος άνθρωποι για τον φόνο του Μάλκολμ Χ. Τον Φεβρουάριο του 2020, μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ «Ποιος σκότωσε τον Μάλκολμ Χ» από την πλατφόρμα Netflix, ο Σάιρους Βανς ζήτησε από τους συνεργάτες του να επανεξετάσουν την υπόθεση.
Ο Μουχάμαντ Α. Αζίζ, 83 ετών, αποφυλακίστηκε το 1985. Ο Χαλίλ Ισλάμ αποφυλακίστηκε το 1987, αφού εξέτισε την ποινή του και πέθανε το 2009.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε αυτό το λάθος, τη σοβαρότητα αυτού του λάθους», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ