Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να το… ανακοίνωσε, αλλά φαίνεται πως αν και πρόεδρος δεν ξέρει τι γίνεται στα του (Λευκού) Οίκου του. Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να απεμπλακεί από τη Συρία. Θέλει να φύγουν από εκεί οι δυνάμεις των ΗΠΑ. Αλλά αυτό αποδεικνύεται περισσότερο δύσκολο απ’ όσο ίσως νόμιζε κι ο ίδιος ακόμα.
[read4more]
Μια μέρα μετά την ωριαία επίθεση (μαζί με τη Βρετανία και τη Γαλλία) των ΗΠΑ στη Συρία, έρχεται η… “βόμβα” από την Νίκι Χέιλι. Την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. «Δεν θα φύγουμε από τη Συρία αν δεν ξέρουμε ότι έχουμε πετύχει τους στόχους μας», είπε στην εκπομπή Fox News Sunday.
Και ποιοι είναι οι στόχοι που θέλουν οι ΗΠΑ να πετύχουν για να φύγουν από τη Συρία;
Πρώτον ότι χημικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να βάζει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα. (Μάλλον για τους αμάχους δεν νοιάζεται γιατί δεν είναι αμερικανικού συμφέροντος…)
Δεύτερον, έως ότου να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος και
Τρίτον μέχρι να εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ μιας πλεονεκτικής θέσης για την παρακολούθηση της δράσης του Ιράν.
Είναι ο στόχος μας “να δούμε τα αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέφουν στην πατρίδα, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε μέχρι να γνωρίζουμε ότι έχουν επιτύχει τους παραπάνω στόχους,” είπε η Χέιλι.
Click4more: Πριν και μετά το 60λεπτο «σφυροκόπημα»! Βίντεο ντοκουμέντο
“Δεν θα μιλήσουμε με τον Άσαντ”
Η Χέιλι είχε την… τιμητική της στην αμερικανική τηλεόραση. Μετά το Fox News μίλησε και στην εκπομπή Face the Nation του CBS. Εκεί είχε ένα ακόμα μήνυμα για τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες μαζί του, είπε. Σύμφωνα με Χέιλι, μέχρι σήμερα η Συρία αρνείται να λάβει μέρος σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τόνισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης. Ωστόσο, όπως τόνισε, η Δαμασκός δεν είναι «άξια» να έχει απευθείας συνομιλίες με την Ουάσιγκτον: «Δεν πρόκειται να έχουμε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Άσαντ». Κάλεσε, δε, τη Ρωσία πρέπει να «παραδώσει» τη Συρία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Χέιλι ήταν εκείνη που στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Σάββατο (14.04.2018) λίγες ώρες μετά την επέμβαση στη Συρία, είχε στείλει ακόμη ένα μήνυμα στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Τον είχε… καλέσει να μη φανεί τόσο ανόητος ώστε να προκαλέσει τις ΗΠΑ. Γιατί τότε, θα δεχόταν κι άλλη επίθεση.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» είπε η Χέιλι. Και πρόσθεσε: «Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες».
Απειλεί και τη Ρωσία
Από τα… πυρά της Νίκι Χέιλι δεν ξέφυγε ούτε η Ρωσία. Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ τόνισε πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που προσφέρει στον Άσαντ. Οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα (16.04.2018) από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.
«Θα στοχοθετήσουν απευθείας οποιουδήποτε είδους εταιρεία που διαχειρίζεται εξοπλισμό ο οποίος σχετίζεται με τον Άσαντ και τη χρήση χημικών όπλων» εξήγησε.
Φρένο στον Τραμπ για τη Συρία
Τα πράγματα, πάντως, για τον Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι εύκολα. Ιδίως αν θελήσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Συρία. Ήδη, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζόνι Ερνστ, μέλος της Επιτροπής Άμυνας στην Γερουσία, δήλωσε ότι αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να προχωρήσει περισσότερο στην Συρία, τότε, είναι αναγκαίο να συνεργαστεί με το Κογκρέσο.
Αλλά μάλλον ο Τραμπ δεν θέλει… Ήδη άλλωστε αφήνει ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με τη Ρωσία. Το ίδιο κάνει βέβαια και η Μόσχα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ έστειλε κι εκείνος… μήνυμα: η Μόσχα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση των πολιτικών σχέσεών της με την Δύση, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Τόνισε ότι η Ρωσία θα μελετήσει το προσχέδιο μιας απόφασης για την Συρία που πρότειναν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Αλλά διεμήνυσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στο ζήτημα αυτό.
Με πληροφορίες από rt.com και ΑΠΕ – ΜΠΕ