Τρίτη, 10 Σεπτ.
27oC Αθήνα

ΗΠΑ: Δύο λευκοί ρατσιστές του «Terrorgram» υποκινούσαν τρομοκρατικές ενέργειες και αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 220 ετών

ΗΠΑ: Δύο λευκοί ρατσιστές του «Terrorgram» υποκινούσαν τρομοκρατικές ενέργειες και αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 220 ετών
Φωτογραφία αρχείου Reuters - Eduardo Munoz

Δύο «λευκοί» ρατσιστές που υποστηρίζουν τις θεωρίες περί ανωτερότητας της λευκής φυλής και υποκινούν τον ρατσισμό και τις δολοφονίες μαύρων, μεταναστών, Εβραίων και ΛΟΑΤΚΙ στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν 15 κατηγορίες με ποινές ως και 220 ετών στον κάθε ένα.

Οι δύο άνδρες από τις ΗΠΑ, ο  34χρονος Ντάλας Χάμπλερ και ο 37χρονος Μάθιου Άλισον, φαίνεται πως είναι «εγκέφαλοι» του «Terrorgram», μιας ακροδεξίας ομάδας που επικοινωνεί μέσω της γνωστής πλατφόρμας Telegram για να διαδώσει τον ρατσισμό.

Οι δύο ρατσιστές συνελήφθησαν την Παρασκευή (06.09.2024) και κατηγορούνται για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, δολοφονία αξιωματούχων και πράξεις δολιοφθοράς υποδομών.

Οι ερευνητές μέχρι στιγμής έχουν συνδέσει δύο επιθέσεις με το «Terrorgram».

Η πρώτη έγινε τον Αύγουστο στην Τουρκία όταν ένας νεαρός μασκοφόρος τραυμάτισε 5 ανθρώπους με μαχαίρι στον κήπο τζαμιού.

Το σοκαριστικό της υπόθεσης είναι πως όση ώρα «έσπερνε» τον θάνατο, μετέδιδε live τις πράξεις του στο Χ. Ο δράστης συνελήφθη από τις αρχές.

Η δεύτερη επίθεση που ανέλαβαν την ευθύνη οι δύο συλληφθέντες, έγινε τον Οκτώβριο σε γκέι μπαρ στην Μπρατισλάβα, όταν ένας 19χρονος Σλοβάκος πυροβόλησε θανάσιμα δύο πελάτες και στη συνέχει αυτοκτόνησε.

Η τρίτη επίθεση τους είχε στόχο ηλεκτρικές υποδομές στην πολιτεία Νιου Τζέρζι αλλά απετράπη όταν συνελήφθη ένας 18χρονος ύποπτος.

Οι δύο άνδρες φαίνεται πως είχαν και κατάλογο με τα θύματα τους οι οποίοι περιείχαν ονόματα, διευθύνσεις, φωτογραφίες αλλά και οδηγίες για τον τρόπο που θα επιτίθονταν ή για το πως θα έφτιαχναν εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ένας από τους βασικούς «στόχους» τους ήταν ένας Αμερικανός γερουσιαστής, δικαστής και ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Το συγκεκριμένο ρεύμα αυτό στις ΗΠΑ εμπνέεται από τους δράστες διαφόρων επιθέσεων σε διεθνές επίπεδο με στόχο να επισπευστεί «πόλεμος μεταξύ των φυλών», που θεωρεί αναπόφευκτο.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις