Κόσμος

ΗΠΑ: Εφιαλτικές προειδοποιήσεις της Τζάνετ Γέλεν – «Η στάση πληρωμών θα απειλήσει την παγκόσμια οικονομία»

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν κάλεσε σήμερα το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους και να αποφύγει το πρωτοφανές σενάριο της στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ.

Η Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε πως η στάση πληρωμών θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση και θα κινδυνεύσει να υπονομεύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία.

Η Γέλεν έκανε αυτή την προειδοποίηση σε δηλώσεις που έχει προετοιμάσει για τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει λίγο πριν τη συνάντηση στην Ιαπωνία με τους ομολόγους της της Ομάδας των 7 (G7), καθώς και της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Βραζιλίας.

«Μια στάση πληρωμών θα απειλήσει τα κέρδη για τα οποία εργαστήκαμε τόσο σκληρά τα τελευταία λίγα χρόνια στην ανάκαμψή μας μετά την πανδημία. Και θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση η οποία θα μας πάει ακόμη πιο πίσω», τόνισε. «Επίσης κινδυνεύει να υπονομεύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός.

Μπάιντεν: Κινδυνεύουμε με ύφεση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι, αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αναλάβει δράση προτού τελειώσουν τα χρήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – κάτι που ενδέχεται να συμβεί ήδη από την 1η Ιουνίου-, η αμερικανική οικονομία θα κινδυνεύσει με ύφεση.

Η Γέλεν υπογράμμισε ότι τα πολιτικά παιχνίδια των Ρεπουμπλικάνων με το θέμα ισοδυναμούν «με μια κρίση την οποία δημιουργήσαμε μόνοι μας» και ότι απλώς και μόνο η απειλή της στάσης πληρωμών ενδέχεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεο του αμερικανικού κράτους, όπως συνέβη στη διάρκεια της διαμάχης του 2011 για το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Παράλληλα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια των υποθηκών, των πιστωτικών καρτών και των δανείων αυτοκινήτων, σημείωσε η Γέλεν.

Ο Μπάιντεν επιμένει ότι το Κογκρέσο έχει συνταγματικό καθήκον να αυξήσει το όριο δανεισμού, που ήδη ανέρχεται στα 31,4 τρισεκ. δολάρια (28,6 τρισεκ. ευρώ), χωρίς όρους. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνδέουν την αύξηση αυτή με μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε χθες Τετάρτη τους Ρεπουμπλικάνους να προκαλέσουν στάση πληρωμών, αν δεν εξασφαλίσουν «τεράστιες» περικοπές δημοσίων δαπανών από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ κήρυξε πόλεμο και στον αυτισμό: Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ θα βρει την αιτία μέχρι τον Σεπτέμβριο
«Κάτι τεχνητό το προκαλεί» εκτίμησε ο Τραμπ - Ο Κένεντι υποστηρίζει εδώ και καιρό τη θεωρία, που έχει καταρριφθεί επιστημονικά, ότι ο αυτισμός συνδέεται με το εμβόλιο κατά της ιλαράς
Ο Τραμπ και ο Κένεντι
Ο δημοσιογράφος Matthew Boyle προβλέπει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία «δια χειρός» Τραμπ και προτείνει στην ΕΕ να ενώσει δυνάμεις με τις ΗΠΑ
Ο ίδιος έχει στενή σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους υπουργούς του - «Χωρίς αμφιβολία, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (CCP) είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον ελεύθερο κόσμο» σημείωσε
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο CEO της Siemens Ισπανίας, η σύζυγός του και τα 3 παιδιά τους νεκροί από την πτώση του ελικοπτέρου στον Χάντσον - Βίντεο με τη στιγμή της συντριβής
Νεκρός και ο χειριστής του ελικοπτέρου - Μαρτυρίες κάνουν λόγο για αποκόλληση του έλικα - Άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια της τραγωδίας
Μία οικογένεια φωτογραφίζεται έξω από ένα ελικόπτερο
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες