Κυριακή, 18 Αυγ.
31oC Αθήνα

ΗΠΑ – Ενδιάμεσες εκλογές: Οι Δημοκρατικοί τη Βουλή, οι Ρεπουμπλικάνοι τη Γερουσία

ΗΠΑ – Ενδιάμεσες εκλογές: Οι Δημοκρατικοί τη Βουλή, οι Ρεπουμπλικάνοι τη Γερουσία
Φωτογραφία Reuters

Οι πρώτες εθνικές εκλογές στις ΗΠΑ (οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές) από την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος είχαν πάρει, εξαιτίας και του ίδιου, το χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Το οποίο απέδειξε ότι οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι…

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ δείχνουν πως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, που συνωστίστηκαν στα εκλογικά κέντρα (με παρατράγουδα και καταγγελίες) επέλεξαν ένα διαιρεμένο Κογκρέσο. Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν ξανά τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Αυτό εκτιμούν τα περισσότερα αμερικανικά δίκτυα, αυτό παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, που μπορεί να έκανε λόγο για «τεράστια επιτυχία» των Ρεπουμπλικάνων αλλά δεν μπορούσε να μην τηλεφωνήσει στη Νάνσι Πελόζι για να τη συγχαρεί για τη νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή.

Χάρτης από το ABC News

Το διχασμένο Κογκρέσο που προκύπτει από τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης “προαναγγέλλει” πως η επόμενη διετία (το δεύτερο μισό της θητείας Τραμπ στο Λευκό Οίκο) θα είναι (τουλάχιστον) ταραχώδης. Γιατί με τον έλεγχο της Βουλής οι Δημοκρατικοί θα μπορούν πλέον να βάλουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματος του Αμερικανού προέδρου.

Οι Δημοκρατικοί κατέκτησαν πολύτιμες νίκες στις ενδιάμεσες εκλογές αλλά το «μπλε κύμα» (σ.σ. από το χρώμα του Δημοκρατικού κόμματος) που περίμεναν, δεν ήρθε ποτέ. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιστάθηκαν και κέρδισαν σημαντικές πολιτείες.

Η Νάνσι Πελόζι αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, θέση που κατείχε από το 2007 επί τέσσερα χρόνια. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ

Οι πρώτες έδρες που οι Δημοκρατικοί απέσπασαν από τους Ρεπουμπλικανούς ήταν αυτές στη Βιρτζίνια, όπου κέρδισε η Δημοκρατική Τζένιφερ Γουέξτον και στη Φλόριντα, όπου κέρδισε η Ντόνα Σαλάλα. Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν από τους Δημοκρατικούς μία έδρα – κλειδί στην Γερουσία στην Ιντιάνα, με την νίκη του Μάικ Μπράουν στην βιομηχανική και αγροτική αυτή πολιτεία που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Ο αριθμός των ψηφισάντων δεν καταγράφεται από κεντρική αρχή στις αμερικανικές εκλογές , αλλά στο Τέξας, στην Νέα Υόρκη ή στο Μέριλαντ τόσο οι ψηφοφόροι, όσο και οι οργανωτές, εξεπλάγησαν από το μέγεθος της συμμετοχής στην ψηφοφορία.

Τα παρατράγουδα

Φυσικά, από τις εκλογές δεν έλειψαν τα παρατράγουδα. Στην πολιτεία της Τζόρτζια παρατηρήθηκαν προβλήματα στα αυτόματα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι ψηφοφόροι. Σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές και υπήρξαν καταγγελίες πως οι Ρεπουμπλικανοί προσπάθησαν να αποτρέψουν τη συμμετοχή των Αφροαμερικανών.

Η έλλειψη λειτουργικών μηχανημάτων σε πολλές Κομητείες ανάγκασε τους ψηφοφόρους να σχηματίσουν μεγάλες ουρές.

Φωτογραφία Reuters

Η αναμέτρηση για την ανάδειξη του κυβερνήτη ήταν ιδιαίτερα σκληρή ανάμεσα στον Μπράιαν Κεμπ, τον οποίο υποστήριξε προσωπικά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και τη Στέισι Έιμπραμς, μια Δημοκρατική πολιτική στο πλαίσιο της εκστρατείας της οποίας έκαναν εμφανίσεις ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Όπρα Γουίνφρεϊ.

Ο Κεμπ είναι υπουργός Εσωτερικών στην Τζόρτζια, κάτι που σημαίνει ότι είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τις εκλογές. Οι αντίπαλοί του και οι επικριτές του κάνουν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων. Ο Κεμπ κατηγορήθηκε επίσης ότι προσπάθησε να εμποδίσει την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεκάδων χιλιάδων μαύρων. Η αστυνομία στην Πολιτεία εξάλλου καταγγέλθηκε ότι παρενόχλησε ακτιβιστές που προσπαθούσαν να πείσουν τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν.

Η Τζόρτζια δεν ήταν το μοναδικό «πρόβλημα». Στη Βόρεια Ντακότα, οι ιθαγενείς επίσης αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες να ψηφίσουν. Οι υποστηρικτές προειδοποιούσαν εδώ και μήνες εναντίον των αλλαγών που προωθήθηκαν στον εκλογικό νόμο και προβλέπουν ότι ο ψηφοφόρος πρέπει να δηλώνει τη διεύθυνσή του για να αποκτά το δικαίωμα της συμμετοχής, αλλά οι περισσότεροι ιθαγενείς που ζουν σε καταυλισμούς χρησιμοποιούν ταχυδρομικές θυρίδες.

Ο χαρούμενος κύριος Τραμπ

Παρά το γεγονός πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν τον έλεγχο της Βουλής, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε… χαρούμενος στην τοποθεσία Λευκός Οίκος και πανηγύρισε μια «τεράστια επιτυχία» στις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που επέτρεψαν στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων υποσχόμενοι μία θυελλώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας.

«Τεράστια επιτυχία. Σάς ευχαριστώ όλους!», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, που συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών, ένα άτυπο δημοψήφισμα προς το πρόσωπό του.

Ο Τραμπ τηλεφώνησε στην επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι για την συγχαρεί.

Η Νάνσι Πελόζι διεμήνυσε από την πλευρά της ότι οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα κάνουν χρήση της πλειοψηφίας τους για να προωθήσουν μία δικομματική ατζέντα σε μία χώρα όπου έχει περισσέψει ο διχασμός.

Οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας (δηλαδή του ελέγχου επί της διακυβέρνησης Τραμπ), δήλωσε η Νάνσι Πελόζι.

Ποιοι κερδίζουν που

Μια από τις πιο σημαντικές νίκες που κατέκτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές είναι αυτή του Τεντ Κρουζ στο Τέξας. Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής επανεξελέγη, επικρατώντας του 40χρονου (ανερχόμενου αστέρα των Δημοκρατικών) Μπέτο Ο’Ρουρκ. Η Η νίκη του Κρουζ επιτρέπει στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν μία κρίσιμης σημασίας έδρα και τον έλεγχό τους επί της Γερουσίας.

Η μονομαχία Κρουζ-Ο’ Ρουρκ ήταν μία από τις βασικές αυτών των ενδιάμεσων εκλογών, κατ’ αρχάς εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής σημασίας της πολιτείας του Τέξας και κατά δεύτερον εξαιτίας του χάσματος ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.

Τεντ Κρουζ – Φωτογραφία Reuters

Ο Τεντ Κρουζ είναι ένας δεινός ρήτορας, αλλά ο «Μπέτο» αποδείχθηκε ένας χαρισματικός υποψήφιος που όργωσε την πολιτεία με σηκωμένα τα μανίκια και προβάλλοντας το γεγονός ότι αρνήθηκε χρηματοδότηση από λόμπι. Ο Ο’Ρουρκ προκάλεσε αίσθηση τον Αύγουστο όταν ανέλαβε με πάθος την υπεράσπιση των παικτών του αμερικανικού φουτμπόλ που γονάτιζαν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία.

Μπέτο Ο’Ρουρκ – Φωτογραφία Reuters

Στην πολιτεία «κλειδί» της Ιντιάνα επικράτησε επίσης Ρεπουμπλικάνος: ο επιχειρηματίας Μάικ Μπράουν, που κέρδισε τον Δημοκρατικό Τζον Ντόνελι.

Οι Δημοκρατικοί Μπέρνι Σάντερς (σ.σ. υποψήφιος για το χρίσμα το ’16) και ο Τιμ Κέιν (υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χίλαρι Κλίντον) διατηρούν τις έδρες τους στη Γερουσία και επανεκλέγονται στο Βερμόντ και τη Βιρτζίνια αντίστοιχα, κατά τις προβλέψεις των CNN και NBC.

Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η Δημοκρατική Γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη που γίνεται πολύ συχνά στόχος φραστικών επιθέσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ, εξασφάλισε την επανεκλογή της. Η Μασαχουσέτη επίσης εξέλεξε την πρώτη μαύρη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την Αϊάνα Πρέσλεϊ.

Στη Γερουσία μπαίνει και ο Μιτ Ρόμνεϊ (υποψήφιος για την προεδρία το ’12), ένας Ρεπουμπλικάνος μεν, σφοδρότατος επικριτής του Τραμπ δε! Η εκλογή του σηματοδοτεί την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή και του δίνει “βήμα” για να μπορεί να επικρίνει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ρόμνεϊ στις ενδιάμεσες εκλογές τη Δημοκρατική υποψήφια Τζένι Ουίλσον στην Πολιτεία της Γιούτα, όπου ζουν πολλοί μορμόνοι (είναι μορμόνος και ο ίδιος) και όπου έχει να εκλεγεί Δημοκρατικός στη Γερουσία πάνω από 40 χρόνια.

Θα εγκατασταθεί στη Γερουσία στις αρχές του Ιανουαρίου του 2019 για εξαετή θητεία. Για πολλούς, το ερώτημα είναι εάν θα διαδεχθεί τον Τζον Μακέιν — ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο — και θα αναδειχθεί σε μια από τις φωνές που επικρίνουν τον πρόεδρο Τραμπ στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, ή αν η εχθρότητα ανάμεσα στους δύο άνδρες θα αμβλυνθεί με τον καιρό.

Στραβά αρμενίζουν

Το 50% των Αμερικανών ψηφοφόρων θεωρεί ότι η χώρα βαδίζει προς την λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, ενώ μόνο 4 στους 10 θεωρούν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην «σωστή κατεύθυνση».

Η μετανάστευση, η υγειονομική περίθαλψη και η οικονομία είναι τα θέματα υψηλής προτεραιότητας σύμφωνα με τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Οι 5 στους 10 θεωρούν ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη, ενώ 4 στους 10 θεωρούν ότι πρέπει να είναι παράνομη. Οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι επιθυμούν τουλάχιστον «ήπια» μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις