Κόσμος

ΗΠΑ: Φοβούνται… εμπόδια στις ψηφοφορίες! Χαμός με τα εκλογικά κέντρα

Ο Κλεμέντε Τόρες ασκούσε με υπερηφάνεια το εκλογικό του δικαίωμα αυτοπροσώπως στο μοναδικό εκλογικό τμήμα του Ντοτζ Σίτι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ από τότε που πήρε την αμερικανική υπηκοότητα πριν από 20 χρόνια.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όταν Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν τον Σεπτέμβριο ότι θα μεταφέρουν το μοναδικό εκλογικό τμήμα της, στην πλειονότητά της, ισπανόφωνης αυτής πόλης σε απομακρυσμένο σημείο έξω από τα όρια της πόλης, πέρα από τις σιδηροδρομικές γραμμές και μακριά από τις γραμμές των λεωφορείων, ο Τόρες αποφάσισε να ψηφίσει ηλεκτρονικά για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

“Ήθελα να είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσω να ψηφίσω”, δήλωσε ο 57χρονος, ο οποίος εργάζεται σε εργοστάσιο συσκευασίας κρέατος σε αυτήν την πόλη στο δυτικό Κάνσας, η οποία είναι περισσότερο γνωστή από την ιστορία της ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Άγριας Δύσης. “Δεν ήθελα να το ρισκάρω”, πρόσθεσε.

“Βλέπουν”… εμπόδια για τις εκλογές

Ο Τόρες και άλλοι ψηφοφόροι που ρώτησε το Reuters δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος θα είναι πιο δύσκολη στη νέα αυτή τοποθεσία. Ορισμένοι εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά την επίσημη εξήγηση: ότι κατασκευαστικά έργα θα εμποδίσουν την πρόσβαση στο συνηθισμένο εκλογικό τμήμα.

Η κίνηση αυτή μεταφοράς του εκλογικού τμήματος προκάλεσε κατακραυγή από οργανώσεις προάσπισης του δικαιώματος στην ψήφο, οι οποίες δηλώνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να περιορίσουν τις ψήφους της ισπανόφωνης κοινότητας. Η κρατική Ένωση Αμερικανικών Πολιτικών Ελευθεριών προσέφυγε στα δικαστήρια με αίτημα να αναγκάσουν την Ντοτζ Σίτι να ανοίξει άλλο εκλογικό τμήμα. Οι Δημοκρατικοί κινητοποιούνται για την ενοικίαση οχημάτων, την συγκέντρωση εθελοντών για να μεταφέρουν με τα αυτοκίνητά τους ανθρώπους στο εκλογικό τμήμα και την δημιουργία γραμμής βοήθειας στην οποία να μπορούν οι ψηφοφόροι να αναζητήσουν κάποιον που θα μπορεί να τους μεταφέρει.

usa mid elections

Το Κάνσας των ΗΠΑ είναι μόνον ένα από τα μέτωπα σε έναν ευρύ αγώνα που δίνεται σε πανεθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος που υιοθέτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι ήταν απαραίτητοι για να καταπολεμηθεί η νοθεία.

Δημοκρατικοί και ομάδες άσκησης πίεσης στις ΗΠΑ αγωνίζονται σε δικαστικές αίθουσες και επιτόπου για να αντισταθούν στις προσπάθειες για ένα, όπως λένε, στημένο παιχνίδι κατά των ψηφοφόρων των μειονοτήτων, οι οποίοι είναι πιθανόν να υποστηρίξουν τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές της ερχόμενης Τρίτης, στις οποίες διακυβεύεται ο έλεγχος του Κογκρέσου.

Η δημόσια διαμάχη όσον αφορά τα εθνικά δικαιώματα ψήφου, η οποία εντάθηκε μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο τμημάτων του Εκλογικού Νόμου το 2013, είναι ιδιαίτερα έντονη φέτος σε Πολιτείες των ΗΠΑ στις οποίες αναμένεται ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι στήθος με στήθος και διακυβεύονται πολλά, όπως το Κάνσας, η Τζόρτζια, η Βόρεια Ντακότα και το Τενεσί.

usa mid elections

“Γίνονται πολλά ζοφερά πράγματα, αλλά οι άνθρωποι είναι σε εγρήγορση και πολύ δεσμευμένοι στην προσπάθεια να πολεμήσουν για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού”, σημείωσε ο Λία Άντε, αναπληρωτής διευθυντής προσφυγών στην National Association for the Advancement of Colored People’s Legal Defense and Educational Fund.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ιστορία ζωής του Πάπα Φραγκίσκου: Αρνήθηκε τη χλιδή, λάτρευε τον Μαραντόνα και είχε σχεδιάσει την κηδεία του
Από τότε που έγινε πάπας το 2013, έβαλε στόχο να κάνει την Εκκλησία πιο ανοιχτή για όλους, δίνοντας ρόλους - κλειδιά σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών συντηρητικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 2
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1