Κόσμος

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί ο νόμος του Τέξας για τις αμβλώσεις

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ζήτησε επισήμως σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να μπλοκάρει τον νέο νόμο της Πολιτείας του Τέξας για τις αμβλώσεις.

Η κυβέρνηση προσέφυγε και πάλι στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο σε προηγούμενη συνεδρίασή του αρνήθηκε να αναστείλει αυτόν τον νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις όταν μπορεί να εντοπιστεί καρδιακός παλμός στο έμβρυο, κάτι που συμβαίνει γύρω στην έκτη εβδομάδα της κύησης, όταν οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν καν αντιληφθεί ότι είναι έγκυες.

Η κυβέρνηση ζητά να ανατραπεί η απόφαση που έλαβε το 5ο Εφετείο της Νέας Ορλεάνης, το οποίο ακύρωσε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που είχε αναστείλει την εφαρμογή του νόμου. Υποστηρίζει ότι η απόφαση του Εφετείου επιτρέπει στο Τέξας να ακυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να καταπατά τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών του.

«Δεδομένης της σημασίας και του κατεπείγοντος» των θεμάτων αυτών, το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να ακούσει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών και να αποφανθεί χωρίς να περιμένει να εκδώσουν τις οριστικές αποφάσεις τους τα κατώτερα δικαστήρια.

Την 1η Σεπτεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε, με ψήφους 5 έναντι 4, να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος του Τέξας, ο οποίος δεν επιτρέπει τις αμβλώσεις ούτε στην περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας, παρά μόνο αν υπάρχει κατεπείγουσα ιατρική ανάγκη. Δίνει επίσης στους πολίτες το δικαίωμα να μηνύουν όποιον κάνει αμβλώσεις ή βοηθά μια γυναίκα να κάνει άμβλωση, έναντι αμοιβής. Οι επικριτές του νόμου σημειώνουν ότι αυτό το άρθρο επιτρέπει στους πολίτες να δρουν σαν να ήταν «κυνηγοί επικηρυγμένων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ευλογίες του πάπα Φραγκίσκου από το «papa mobile», το μήνυμά του για το Πάσχα και η αναφορά στους Χριστιανούς της Γάζας
Ο Αργεντινός πάπας ζήτησε και πάλι κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, όπως και να «παρασχεθεί βοήθεια στον κόσμο, ο οποίος πεινάει και προσμένει ένα μέλλον ειρήνης»
Ο πάπας Φραγκίσκος