Site icon NewsIT
23:02 | 28.04.25

ΗΠΑ και Γαλλία πιέζουν τη Ρωσία να λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία – «Να μπει τέλος από τώρα»

Ζελένσκι με Μακρόν, Τραμπ και Στάρμερ στο Βατικανό

Ζελένσκι με Μακρόν, Τραμπ και Στάρμερ στο Βατικανό / Ukrainian Presidential Press Service / Handout via REUTERS

Newsit Newsroom

«Τις επόμενες 8-10 ημέρες θα εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

ΗΠΑ και Γαλλία συνεχίζουν τις πιέσεις προς την Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να ζητά να «τελειώσει ο παράλογος πόλεμος».

Άλλωστε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ξεκαθάρισε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι είναι καιρός να τελειώσει ο «παράλογος πόλεμος» στην Ουκρανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να διευκολύνουν το τέλος αυτού του παράλογου πολέμου», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους, σε αυτήν την αναφορά για την τηλεφωνική συνομιλία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, και η οποία είχε ήδη ανακοινωθεί από τη Ρωσία.

Ο Μάρκο Ρούμπιο μίλησε επίσης με τον Σεργκέι Λαβρόφ για «τα επόμενα στάδια στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και για την ανάγκη να μπει τέλος στον πόλεμο από τώρα».

Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε προτού ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώσει τριήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία από τις 8 έως τις 10 Μαΐου, με την ευκαιρία των εορτασμών της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε την Κυριακή ότι η εβδομάδα αυτή θα είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση των προσπαθειών για το τέλος του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να σταματήσει τον πόλεμο ήδη από την πρώτη ημέρα της θητείας του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο NBC News την Κυριακή, ο Ρούμπιο δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν “λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά και λόγοι να είμαστε ρεαλιστές” και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποφασίσουν να επικεντρωθούν σε άλλες προτεραιότητες εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία.

Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο / REUTERS / Anatolii Stepanov

Μακρόν: Τις επόμενες 8-10 ημέρες θα εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία

«Τις επόμενες 8-10 ημέρες θα εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Paris Match, εκτιμώντας πως «έπεισε τους Αμερικανούς για την πιθανότητα κλιμάκωσης των απειλών και ενδεχομένως των κυρώσεων» σε βάρος της Μόσχας.

«Το προσεχές δεκαπενθήμερο θα είναι καθοριστικό στην προσπάθεια επίτευξης αυτής της εκεχειρίας» που επιθυμούν οι ΗΠΑ, αποδέχεται η Ουκρανία και υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι, αλλά η Ρωσία δεν έχει ακόμη προσυπογράψει, επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι το Σάββατο στο Βατικανό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τον αμερικανό πρόεδρο «τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, προτρέποντάς τον να υιοθετήσει μια αυστηρότερη γραμμή» απέναντι στον ρώσο ομόλογό τους, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παρότι «δεν είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ» στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, τελικά μίλησαν «για λίγα λεπτά». «Του είπα επανειλημμένως: πρέπει να είμαστε πολύ πιο αυστηροί με τους Ρώσους», δήλωσε ο Μακρόν.

Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο / REUTERS/Sofiia Gatilova

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, μαζί με τους Αμερικανούς, να σκληρύνουμε τη στάση μας απέναντι στη Ρωσία για να επιτύχουμε αυτήν την κατάπαυση του πυρός», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Θεωρώ πως θα μπορέσουμε, χάρη σε αυτήν τη συνάντηση στο Βατικανό, να εντείνουμε ξανά την πίεση στη Ρωσία. Αυτός ήταν ο επιθυμητός στόχος, επειδή δεν ήταν σωστό να ασκείται πίεση μόνο στην Ουκρανία», συνέχισε.

Η επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει δύο συναντήσεις που θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή στρατηγική του Εμανουέλ Μακρόν. Στις 7 Μαΐου θα υποδεχθεί τον μελλοντικό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, στην πρώτη του επίσκεψη στο Παρίσι ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Στις 9 Μαΐου θα συναντήσει τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στη Νανσί, για να υπογράψουν «σύμφωνο φιλίας» μεταξύ Γαλλίας και Πολωνίας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version