Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι η σύνοδος αυτή θα «επικεντρωθεί στη σταθερότητα, την ειρήνη, την ελευθερία και την ασφάλεια στην περιοχή» πράγμα το οποίο «συμπεριλαμβάνει ένα σημαντικό στοιχείο, το να εξασφαλιστεί το ότι το Ιράν δεν θα ασκεί αποσταθεροποιητική επιρροή».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας και τις δηλώσεις του επικεφαλής της – ο Πομπέο βρίσκεται σε οκταήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή – καταδίκασε τη σύνοδο, τονίζοντας πως «ενώ το Ιράν έσωσε Πολωνούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Πολωνία φιλοξενεί τώρα ένα αντιιρανικό τσίρκο».
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Πομπέο διεμήνυσε πως η Ουάσινγκτον θα «διπλασιάσει» τις προσπάθειές της να ασκήσει πίεση στο Ιράν και διαβεβαίωσε τους συμμάχους των ΗΠΑ ότι ο αγώνας εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θα συνεχιστεί, κάτι που δεν επηρεάζεται όπως έκρινε από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τους περίπου 2.000 άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένοι στην επικράτεια της Συρίας.
Το Ιράν αποτελεί μαύρο πρόβατο για την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου, ο οποίος απέσυρε πέρυσι τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και επέβαλε εκ νέου στην Τεχεράνη όλες τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί. Τα άλλα μέρη της συμφωνίας — ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα — προσπαθούν να διατηρήσουν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), κατά την επίσημη ονομασία του κειμένου, σε ισχύ, αλλά σε μια ένδειξη ότι η στάση της μεταβάλλεται, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η ΕΕ επέβαλε κάποιες δικές της κυρώσεις στο Ιράν.
Στη σύνοδο της Βαρσοβίας θα πάρουν μέρος πάνω από 70 χώρες, ανάμεσά τους όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς, τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, η χώρα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να παραμείνει σε ισχύ το ΚΟΣΔ, αλλά η συμφωνία αυτή «δεν εμποδίζει τις δραστηριότητες του Ιράν που αποσταθεροποιούν την περιοχή» της Μέσης Ανατολής και ο στόχος είναι η σύνοδος να συμβάλλει στην προσέγγιση των θέσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ