Κόσμος

ΗΠΑ: Και τώρα τι; Οι επόμενες κινήσεις των Δημοκρατικών και η στρατηγική του Τραμπ

Ελάχιστη συνεργασία και μέγιστη αντιπαράθεση είναι αυτό που επέλεξε ο Τραμπ για την έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του, σχετικά με την συνομιλία του με τον Βολοντιμιρ Ζελένσκι και το αίτημά του να ερευνήσει τον πολιτικό του αντίπαλο, τον Τζο Μπάιντεν.

Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει στο αν η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και η κοινοβουλευτική της ομάδα στο ίδιο νομοθετικό σώμα, έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις ακραίες τακτικές αντιπαράθεσης που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος Τραμπ, σχολιάζει το POLITICO.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε την περαιτέρω όξυνση του πολιτικού κλίματος στην Ουάσινγκτον χθες, όταν ο Νομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Σιπολόνι επιτέθηκε στους Δημοκρατικούς, χαρακτηρίζοντας την έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ ως “παράνομη” και “επικίνδυνη,” ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με μία έρευνα για την οποία θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματική.

Τι πρέπει να κάνουν οι Δημοκρατικοί

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης που επέλεξε ο Τραμπ, καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για την παραπομπή του, που έχουν ενεργοποιήσει οι ίδιοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στο επίκεντρο της έρευνας αυτής, βρίσκεται η εξακρίβωση για το αν ο πρόεδρος Τραμπ καταχράστηκε την εξουσία που έχει στο πλαίσιο άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του και μέσω της άσκησης πίεσης στην Ουκρανία για την διερεύνηση των δραστηριοτήτων του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που αξιολογείται από τους Δημοκρατικούς ως μία παρέμβαση ξένου παράγοντα στις προεδρικές εκλογές του 2020.[read4more]

“Οι Δημοκρατικοί πρέπει να μείνουν πειθαρχημένοι και προσκολλημένοι στην ρητορική [που μας εκφράζει]” δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέρι Κόνολι. “Η στρατηγική [των Ρεπουμπλικάνων] για διαρκείς επιθέσεις και παρακώλυση είναι ουσιαστικά αντιπαραγωγική και ειλικρινά τους θέτει όλο και περισσότερο σε έναν όλο και μεγαλύτερο νομικό κίνδυνο. Όχι μόνο τον πρόεδρο, αλλά και τους υποτακτικούς του,” παρατήρησε ο ίδιος.

Ωστόσο, η συνολική επιθετική στάση του προέδρου Τραμπ (ένα μείγμα νομικών, πολιτικών και φραστικών προσωπικών επιθέσεων, με μερικές από τις οποίες να είναι λογικές κι άλλες να έχουν απλά κομπασμό) εξελίσσεται σε μία πραγματική πρόκληση για τους Δημοκρατικούς.

Καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, οι (Δημοκρατικοί) βουλευτές αναζητούν ακόμη τρόπους αντίδρασης απέναντι σε έναν Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος αναγνωρίζει ελάχιστα, αν όχι καθόλου όρια στην συμπεριφορά και την ρητορική του.

Απλά… τους περιφρονεί!

Ο πρόεδρος Τραμπ από την άλλη μεριά, εδώ και πολύ καιρό αντιστέκεται στις έρευνες των Δημοκρατικών, συνήθως, περιφρονώντας τις κλήσεις που έχουν εκδώσει οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την παράδοση εγγράφων, αλλά και για τις καταθέσεις μαρτύρων, δίνοντας έμφαση με τον τρόπο αυτό στις εγγενείς αδυναμίες που υπάρχουν αναφορικά με την άσκηση ουσιαστικής κοινοβουλευτικής εποπτείας από το Κογκρέσο.

Παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της έρευνας τους, επιταχύνοντας τις διερευνητικές διαδικασίες για την παραπομπή του Τραμπ, ο ίδιος δεν έχει δώσει κάποια σημάδια αλλαγής της επιθετικής τακτικής του, δρομολογώντας μία βέβαιη συνταγματική σύγκρουση, μεγάλης πολιτικής έντασης.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, πιστεύουν πως η υπόθεση που χτίζουν κατά του προέδρου Τραμπ γύρω από το σκάνδαλο της Ουκρανίας, αυτή την φορά, είναι αδιάσειστη, ένα γεγονός που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Η σοβαρότητα της υπόθεσης ενισχύεται όχι μόνο από τις κεκλεισμένων των θυρών καταθέσεις, αλλά κι από τα σχόλια που κάνει ο πρόεδρος Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

“Βλέπετε ότι όταν στάθηκε εκεί έξω και προσπάθησε να πει, ότι όχι μόνο η Ουκρανία, αλλά και η Κίνα θα έπρεπε [να διερευνήσει τους Μπάιντεν],” δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζον Γιάρμουθ.

“Δε νομίζω ότι μπορεί να τεθεί κάποια ερώτηση. Τον έχουμε σε αυτό το σημείο [τον πρόεδρο Τραμπ] να προσπαθεί να ξεφύγει,” παρατήρησε ο ίδιος.

Θέλουν την παραπομπή του οι Αμερικανοί

Η απόδειξη βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζουν οι Δημοκρατικοί, καθώς τα ποσοστά αυξάνονται ραγδαία υπέρ της παραπομπής του.

Δύο ξεχωριστές δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες (The Washington Post, Quinnipiac) έδειξαν μία σημαντική αύξηση της υποστήριξης της κοινής γνώμης υπέρ της παραπομπής, συμπεριλαμβανομένων κι ανεξάρτητων ψηφοφόρων, αλλά και Ρεπουμπλικάνων, με την πλειοψηφία να είναι υπέρ της έρευνας για την παραπομπή που άρχισαν οι Δημοκρατικοί.

“Αν κοιτάξετε τις δημοσκοπήσεις έχουμε διατηρήσει την δυναμική,” είπε ο Γιάρμουθ.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί αναγνωρίζουν ότι για χρόνια απέτυχαν να καθηλώσουν τον Τραμπ.

Καταφέρνει και “ξεγλιστρά”

Για κάθε σκάνδαλο (ενδεχόμενου) τερματισμού της προεδρίας του, από τα ευρήματα του πορίσματος Μάλερ, μέχρι τις μυστικές πληρωμές μιας πρωταγωνίστριας αισθησιακών ταινιών κι ενός μοντέλου του Playboy, αλλά και τις πολλαπλές καταγγελίες για κινήσεις (προσωπικού συμφέροντος) το δημόσιο αίσθημα για τον ίδιο, άλλαξε ελάχιστα.

“Δεν είναι το ότι είναι δύσκολο να εκπέμψεις ένα μήνυμα εναντίον [του Τραμπ],” δήλωσε ένας βοηθός των Δημοκρατικών. “Το δύσκολο είναι ότι είναι ο πρόεδρος κι ότι λέει γίνεται πρωτοσέλιδο. Αυτό είναι το δύσκολο,” παρατήρησε ο ίδιος.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοβαρή εμπλοκή στην τήρηση της εκεχειρίας στη Γάζα - Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τη Χαμάς ότι δεν τηρεί την υποχρέωσή της να δώσει τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερώσει σήμερα. Τρεις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα
Γάζα: Σοβαρή εμπλοκή στην τήρηση της εκεχειρίας – Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Θρίλερ δίχως τέλος στη Γάζα - «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν»
Η Χαμάς διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων των ομήρων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση οφείλεται σε «τεχνικούς» λόγους
Ισραήλ: «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν» λέει ο Νετανιάχου