Οι κινητοποιήσεις προστίθενται στον τεράστιο σάλο που έχει προκαλέσει το νομοθέτημα στη νοτιοδυτική αμερικανική πολιτεία, η οποία γειτνιάζει με το Μεξικό. Ήδη έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις με στόχο να αποτραπεί η εφαρμογή του νομοθετήματος, ενώ η συμμαχία οργανώσεων μεταναστών και οργανώσεων προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων έχει δεσμευτεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του μέτρου. Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι ο νόμος αυτός είναι “σε λαθεμένη κατεύθυνση”, και έδωσε εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει εάν παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας.
Πολλοί πολιτικοί έχουν καλέσει να υπάρξει μποϊκοτάζ σε βάρος της πολιτείας, ειδικά στην Καλιφόρνια. Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται να λάβει χώρα στο Λος Άντζελες, όπου η διαδήλωση για την Πρωτομαγιά εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει πάνω από 100.000 πολίτες. Οι διοργανωτές εκτίμησαν ότι η αντίδραση θα είναι παρόμοια με εκείνη που είχε σημειωθεί πριν τέσσερα χρόνια, όταν νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο καθιστούσε τη λαθρομετανάστευση σε κακούργημα–τότε, 1 εκατ. άνθρωποι είχαν διαδηλώσει.
Σήμερα στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι ζουν 12 εκατ. μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής. Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα κατέδειξαν ότι το 64% των ψηφοφόρων στην Αριζόνα τάσσονται υπέρ του νομοθετήματος–σε εθνικό επίπεδο, το 51% των πολιτών φέρεται να το υποστηρίζει.
Το νομοθέτημα υποχρεώνει τους μετανάστες να φέρουν έγγραφα συνεχώς μαζί τους, την αστυνομία να τους ελέγχει χωρίς κανένα λόγο, κι επιβάλλει βαριές ποινές σε όσους απασχολούν ή μεταφέρουν μετανάστες χωρίς έγγραφα. Οι υποστηρικτές του λένε ότι απλώς επιτρέπει στις αρχές στην Αριζόνα να εφαρμόσουν το ομοσπονδιακό νομικό πλαίσιο–βάσει του οποίου όσοι βρίσκονται στη χώρα παράνομα αντιμετωπίζουν σύλληψη και απέλαση.