Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν περισσότερα από 94.000 bitcoin που είχαν κλαπεί το 2016 στην πλατφόρμα ψηφιακών συναλλαγών Bitfinex και η αξία των οποίων εκτιμάται σήμερα σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό ρεκόρ για μια δικαστική κατάσχεση.
Ένα ζευγάρι, σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι επιδίωξε να «ξεπλύνει» τα κλεμμένα bitcoin «μέσα σε έναν λαβύρινθο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων», συνελήφθη σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη, διευκρίνισε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένα δελτίο τύπου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόκειται για τον Ίλια Λιχτενστάιν, 34 ετών και τη σύζυγό του Χέδερ Μόργκαν, 31 ετών, οι οποίοι θα παρουσιαστούν ενώπιον ενός ομοσπονδιακού δικαστή αργότερα σήμερα.
«Αυτές οι συλλήψεις και αυτή η οικονομική κατάσχεση, η σημαντικότερη που έχει ποτέ γίνει από το υπουργείο, δείχνουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν καταφύγιο για τους εγκληματίες», σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης Λίζα Μονακό, σε ένα δελτίο τύπου.
Τον Αύγουστο το 2016, ένας χάκερ εισέβαλε στα συστήματα της πλατφόρμας Bitfinex και πραγματοποίησε πάνω από 2000 μη επιτρεπόμενες συναλλαγές, αποσπώντας σχεδόν 120.000 bitcoin, η αξία των οποίων υπολογιζόταν εκείνη την εποχή σε 65 εκατομμύρια δολάρια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τα ψηφιακά νομίσματα εντοπίστηκαν στη συνέχεια σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που ήλεγχε ο Ίλια Λιχτενστάιν, ο οποίος, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συστήνεται ως ένας «επιχειρηματίας στην τεχνολογία και επενδυτής».
Πολύ… χρήμα
Τα επόμενα πέντε χρόνια, 25.000 από αυτά τα bitcoin αφαιρέθηκαν από αυτό το «πορτοφόλι» μέσω ενός «λαβυρίνθου συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα» και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την αγορά χρυσού ή NFT (non fungible tokens- μη ανταλλάξιμο διακριτικό).
Τα υπόλοιπα, που υπολογίζονται σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους Αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι κάλεσαν τα θύματα της αρχικής κλοπής να το δηλώσουν για να τους επιστραφούν όσα έχασαν.
Η έρευνα συνεχίζεται, επισημαίνουν οι αρχές, χωρίς να δίνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον δράστη της αρχικής πειρατείας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.