Κόσμος

ΗΠΑ: Νέα χαλάρωση των ταξιδιωτικών και εμπορικών περιορισμών με την Κούβα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι χαλαρώνουν ακόμη περισσότερο τους εμπορικούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Κούβα, μία εβδομάδα πριν από την ιστορική επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο νησί. 

Οι Αμερικανοί θα μπορούν στο εξής να επισκέπτονται πιο εύκολα την Κούβα και να εισάγουν περισσότερα είδη στη χώρα αυτή, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, στο πλαίσιο της διπλωματικής προσέγγισης των δύο πρώην ορκισμένων εχθρών. Επιπλέον, οι Κουβανοί θα επιτρέπεται να ανοίγουν λογαριασμό σε αμερικανικές τράπεζες ενώ όσοι ζουν στις ΗΠΑ θα μπορούν να εργάζονται και να λαμβάνουν μισθό ή αποζημίωση.

Στο εξής οι Αμερικανοί πολίτες θα επιτρέπεται να αγοράζουν και να καταναλώνουν κουβανικά προϊόντα –όπως πούρα ή ρούμι– όταν βρίσκονται σε “τρίτες” χώρες, κυρίως στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο απαγορευόταν. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα μπορούν να εισάγουν λογισμικό από την Κούβα και να επεκτείνουν τη “φυσική παρουσία” τους στο νησί, ανοίγοντας καταστήματα ή αποθήκες. Θα χαλαρώσουν επίσης οι περιορισμοί όσον αφορά τη χρήση του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν την Κούβα θα ενθαρρύνουν τη διαπροσωπική αλληλεπίδραση και θα δώσουν επιπρόσθετα κίνητρα στην Αβάνα για να προχωρήσει και αυτή από την πλευρά της σε οικονομικές και εμπορικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, με τους νέους κανονισμούς οι Κουβανοί θα μπορούν να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ χωρίς να χρειαστεί να αυτομολήσουν. Ωστόσο, οι πηγές αυτές απέφυγαν να προβλέψουν το πώς θα επηρεάσει κάτι τέτοιο τη Μέιτζορ Λιγκ του μπέιζμπολ. “Ασφαλώς αφορά τους Κουβανούς αθλητές που μπορούν να κερδίσουν μισθό” παίζοντας στο αμερικανικό πρωτάθλημα, είπε ένας αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Τα νέα μέτρα αποφασίστηκαν λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κούβα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στις 21 και 22 Μαρτίου. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στο νησί από το 1928. Η κυβέρνηση Ομπάμα άρχισε από τον Ιανουάριο του 2015 να χαλαρώνει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Κούβα πριν από μισό και πλέον αιώνα, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της Ουάσινγκτον με την Αβάνα. Το οικονομικό εμπάργκο που επιβλήθηκε το 1962 και αφορά κυρίως τα τουριστικά ταξίδια παραμένει ακόμη σε ισχύ και δεν μπορεί να αρθεί παρά μόνο με την έγκριση του Κογκρέσου.
Αύριο, τέσσερις ημέρες πριν από την επίσκεψη του Ομπάμα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση με την οποία θα αποκατασταθεί η απευθείας ταχυδρομική σύνδεση των ΗΠΑ με την Κούβα, ανακοίνωσαν τα κουβανικά ταχυδρομεία.

“Στις 16 Μαρτίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια πτήση που θα αποκαταστήσει την απευθείας ταχυδρομική σύνδεση των δύο χωρών” ανέφερε η δημόσια επιχείρηση με ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα Γκράνμα. Η υπηρεσία αυτή θα επιτρέπει “την άμεση αποστολή αλληλογραφίας και δεμάτων από τα ταχυδρομεία των δύο χωρών”, διευκρίνισε.

Από το 1963 δεν υπήρχε απευθείας ταχυδρομική σύνδεση των δύο χωρών. Οι Αμερικανοί μπορούσαν να στέλνουν επιστολές στην Κούβα μέσω τρίτης χώρας, κάτι όμως που προκαλούσε καθυστερήσεις και στοίχιζε περισσότερο. Περίπου 2 εκατομμύρια Κουβανοί ζουν σήμερα στις ΗΠΑ και διατηρούν επαφή με συγγενείς τους που έχουν παραμείνει στο νησί. Οι νέες τεχνολογίες (τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) αντικατέστησαν τα γράμματα, όμως η αποστολή δεμάτων, όπως τρόφιμα και φάρμακα, παρέμενε προβληματική. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι τελευταίες επιθυμίες του Πάπα Φραγκίσκου και οι αλλαγές στο τελετουργικό της κηδείας του
Ο Ποντίφικας ζήτησε να μην εκτεθεί το σώμα του σε δημόσιο προσκύνημα, αλλά να μπει σε φέρετρο και να μην ταφεί στην κρύπτη του Βατικανού του Αγίου Πέτρου, αλλά σε κάποια εκκλησία της Ρώμης
Ο Πάπας Φραγκίσκος
Η τελευταία φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Ελλάδα: Το μήνυμα για τους μετανάστες και το «Πιστεύω» που είπε στα ελληνικά
Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε τη δεύτερη και εν τέλει την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τότε...
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα