Περισσότεροι από 800 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους οικογένειες, ξεκίνησαν από την Ονδούρα με κατεύθυνση τις ΗΠΑ.
Σχεδόν χίλιοι πολίτες Ονδούρας συγκεντρώθηκαν χθες Τρίτη το βράδυ στην πόλη Σαν Πέδρο Σουλάρ στο βόρειο τμήμα της χώρας με στόχο να σχηματίσουν ένα νέο καραβάνι με προορισμό τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι αρχές.
«Είναι περισσότεροι από 800, σχεδόν χίλιοι», δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.
Ο Ερυθρός Σταυρός εκτίμησε επίσης σε περισσότερους από 800 τους συγκεντρωμένους, κάποιοι από τους οποίους ξεκίνησαν το ταξίδι τους με υπερφορτωμένα λεωφορεία.
Το καραβάνι, που σχηματίστηκε έπειτα από έκκληση μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, εξέπληξε τις αρχές της Ονδούρας οι οποίες ήλπιζαν ότι αυτή η έκκληση θα πέσει στο κενό, όπως έχει γίνει αρκετές φορές από τον Φεβρουάριο.
Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν πολλές οικογένειες με παιδιά. Ένας 27χρονος άνδρας με το όνομα Αλέξις Πέρες εξήγησε: «Είμαστε εξοργισμένοι με την κυβέρνηση, δεν υπάρχει δουλειά».
Από τις 13 Οκτωβρίου, οπότε αναχώρησε το πρώτο καραβάνι με περίπου 2.000 ανθρώπους, έχουν αναχωρήσει τρία ακόμη καραβάνια μεταναστών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ.
Η εισροή αυτή μεταναστών από την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα αλλά και το Μεξικό έχει προκαλέσει την αγανάκτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αναπτύξει τον στρατό στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό προκειμένου να εμποδίσει την είσοδό τους στη χώρα.
Ο Τραμπ επιθυμεί να σκληρύνει τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ τον Μάρτιο καταγράφηκε μεγάλη αύξηση συλλήψεων παράτυπων μεταναστών στα νότια σύνορα της χώρας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ούτε ο στρατός ούτε τα συρματοπλέγματα μπορούν να αποθαρρύνουν τους πολίτες της Ονδούρας που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, με 300 κατά μέσο όρο να φτάνουν καθημερινά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, την οποία πρέπει να διασχίσουν για να φτάσουν στο Μεξικό.
Παρόλο που πολλοί πολίτες Ονδούρας αναχωρούν, άλλοι αναγκάζονται να επιστρέψουν στη χώρα αφού απελάθηκαν από τις ΗΠΑ.
«Με απέλασαν σήμερα. Με συνέλαβαν στο Χιούστον του Τέξας (…) Εδώ δεν μπορούμε να ζήσουμε», δήλωσε ο 18χρονος Ρότζερ Κιντανίγια.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της γενικής διεύθυνσης για την προστασία των μεταναστών της Ονδούρας, τη Λίσα Μεδράνο, δύο πτήσεις που μεταφέρουν μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ φτάνουν στη χώρα καθημερινά καθώς και έως και 16 λεωφορεία από το Μεξικό, κάτι που σημαίνει συνολικά 750 άνθρωποι.
«Μόνο φέτος και έως τις 31 Μαρτίου 19.605 πολίτες Ονδούρας» απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, τόνισε η ίδια.