Site icon NewsIT

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται τον 80χρονο απόστρατο Κιθ Κέλογκ για τη θέση του απεσταλμένου στην Ουκρανία

27.11.2024 | 20:35
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται τον 80χρονο απόστρατο Κιθ Κέλογκ για τη θέση του απεσταλμένου στην Ουκρανία

FILE PHOTO: Keith Kellogg, national security adviser to Vice President Mike Pence, speaks to reporters during a daily press briefing at the White House in Washington, U.S., September 22, 2020. REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Ο 80χρονος απόστρατος στρατηγός, Κιθ Κέλογκ, φαίνεται πως είναι το πρόσωπο – κλειδί του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει το ενδεχόμενο να τον τοποθετήσει στην συγκεκριμένη θέση, σύμφωνα με πηγές, καθώς στο παρελθόν του είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου ανάμεσα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ο Κέλογκ ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021) και σύμβουλος του τότε αντιπροέδρου Μάικ Πενς σε θέματα εθνικής ασφαλείας.

Το σχέδιο του Κέλογκ -που φαίνεται πως εντυπωσίασε τον Ντόναλντ Τραμπ-, προβλέπει παύση πυρός στα μέτωπα των μαχών και εξαναγκασμό τόσο του Κιέβου όσο και της Μόσχας να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφερε το Reuters τον Ιούνιο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ειδικός απεσταλμένος για τη σύγκρουση στην Ουκρανία αλλά ο εκλεγμένος πρόεδρος φαίνεται πως θα δημιουργήσει αυτή τη θέση, σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Η Καρολάιν Λέβιτ, εκπρόσωπος του μεταβατικού επιτελείου του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανή επιλογή του Κέλογκ.

«Οι αποφάσεις για το προσωπικό θα συνεχίσουν να ανακοινώνονται από Ντόναλντ Τραμπ όταν λαμβάνονται», εξήγησε ενώ ο 80χρονος δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Για να κερδίσει αυτή τη θέση, ο Κέλογκ πρέπει να «παλέψει» με τον Ρίτσαρντ Γκρένελ ο οποίος είναι και αυτός πιθανός υποψήφιος.

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, είναι επίσης υποψήφιος, μετέδωσε την Παρασκευή το Reuters.

Τον Ιούλιο, ο Γκρένελ είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας «αυτόνομων ζωνών» ως μέσο διευθέτησης της σύγκρουσης.

Το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

Ο Κέλογκ συνέταξε το σχέδιό του για την Ουκρανία μαζί με τον Φρεντ Φλέιτς , ο οποίος είχε επίσης διατελέσει επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επί προεδρίας Τραμπ.

Το σχέδιό τους περιλάμβανε πως οι ΗΠΑ θα έλεγαν στην Ουκρανία ότι θα έπαιρνε περισσότερα αμερικανικά όπλα μόνο αν συμμετείχε σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Τότε  θα προειδοποιούσαν ταυτόχρονα τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε άρνηση διαπραγμάτευσης θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα έβγαινε από το τραπέζι για το άμεσο μέλλον.

Αυτό το σχέδιο δεν θα ικανοποιούσε το Κίεβο, δεδομένου ότι στην πράξη θα έδινε στη Ρωσία τον αδιαμφισβήτητο έλεγχο τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας, τουλάχιστον για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που θα δημιουργούνταν.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, κυρίως στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα ήταν πιθανότατα επιφυλακτικοί στο να συμφωνήσουν σε περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version